Qlandia
Mali nasveti za zdrave dojke

Rak dojk je visoko ozdravljiva bolezen, če jo le pravočasno odkrijemo.

Velike, male, polne in vseh mogočih nepravilnih oblik. Nekatere jih skrivajo, spet druge s ponosom poudarjajo. Premalo krat pa pomislimo na to, da lahko z nekaj malimi prijemi poskrbimo za njihovo zdravje.

Govorimo o dojkah, seveda. In o dejstvu, da vsak dan vsaj 3 Slovenke izvejo, da so zbolele za rakom dojk. Rožnati oktober je mesec, ko pozornost namenimo osveščanju o raku dojk, preventivnim ukrepom in ustreznim rešitvam, ko se ta že pojavi.

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, v Sloveniji je preživetje bolnic z rakom dojk predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni še vedno slabše od evropskega povprečja, skoraj polovica žensk pride prvič k zdravniku z lokalno napredovalo boleznijo. 

Na pojav raka dojk lahko vplivajo:

  • Dejavniki okolja
  • Način življenja
  • Dedna nagnjenost
  • Naključje 

Samopregledovanje je ključ do zdravja

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Ob samopregledovanju moramo skrbno pregledati in pretipati obe dojki. Nekaj nasvetov, kako samopregledovanje pravilno opraviti lahko najdete tukaj.

QL nasvet

Do menopavze je priporočljivo samopregledovanje izvajati vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Na kaj moramo biti pozorni?

  • Zatrdline
  • Spremembe v velikosti in obliki
  • Spremembe v barvi kože
  • Uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje
  • Zatrdelost bradavice 

Če opazite katero od navedenih sprememb, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom!

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#šport #zdravje
Vadba za zdravo hrbtenico

Pridružite se skupini seniorjev na vadbi za zdravje v Qlandii Nova Gorica. S  preventivnimi vajami, ki zmanjšujejo bolečino v hrbtenici iz izboljšujejo telesno držo, bomo poskrbeli za vitalnost in dobro energijo za vaš dan.

#zdravje
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.
#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#zdravje
10 vaj za dobro jutro

Pretegnite telo, zadihajte in vsak dan začnite s polno mero energije!

#zdravje
Uredite svoja stopala

Mali QL nasveti za lepa in urejena stopala, ki bodo v modni obutvi preprosto žarela vsak poletni dan.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kamnik