Qlandia
Sestavite si svojo palačo spomina!

Ta tehnika pomnjenja je odlična pomoč tako pri učenju šolske snovi kot tudi pri povsem vsakdanjih opravilih, kot je recimo nakupovanje.

Palača spomina je zelo priljubljena metoda, s katero si hitreje zapomnimo različne sezname ali govorne nastope, pri katerih je pomemben vrstni red informacij. Pri tej metodi se v mislih podamo na potovanje po vnaprej nastavljeni poti. Na posameznih točkah poti »najdemo« informacije, ki smo si jih morali zapomniti, in jih tako lažje ponovno prikličemo v spominu.

Se sliši zakomplicirano? V praksi ni tako!

Le sestaviti si morate tako palačo spomina, ki je ne boste zlahka pozabili in nato pri pomnjenju uporabiti ustaljeno pot.

Ustvarite svojo palačo spomina

Palača spomina ni nič drugega kot miselno potovanje po vam zelo dobro poznanem prostoru. Lahko je to vaša soba, hiša, okolica, … pomembno je le, da je na vaši poti več prepoznavnih točk, ki se ne spreminjajo.

Recimo, da si morate zapomniti nakupovalni seznam, na katerem je 7 točk.

Seznam:

 1. Mleko
 2. Jajca
 3. Zobna pasta
 4. Bučke
 5. Čokolada
 6. Nogavice
 7. Jagode
Seznam je zelo nepovezan in obstaja velika verjetnost, da boste katero od stvari pozabili.

Zato si ustvarite palačo spomina, znotraj katere se boste ustavili na 7 točkah. Recimo, da si za palačo spomina izberemo svoje stanovanje. Izhodišče naj bo spalnica – v mislih se postavimo na to točko in začnemo potovanje. Vse skozi si postavljamo vprašanje »Kaj je naslednja stvar, ki jo vidim?«

Primer palače spomina  bi lahko bil:

 1. Spalnica
 2. Hodnik
 3. Dnevna soba
 4. Jedilna miza
 5. Kuhinjski kotiček
 6. Hladilnik
 7. Kopalnica

QL zanimivost:

Študija je pokazala, da so si študentje z uporabo palače spomina lahko zapomnili več kot 95 % 40 do 50 stvari iz seznama po eni ali dveh vajah miselnega sprehoda, kjer so bili predmeti nameščeni na tleh lokalne univerze.
Vse, kar morate sedaj narediti je, da vsako točko iz prvega seznama v mislih umestite k točki iz drugega seznama. Mleko si zamislite ob postelji v spalnici, jajca je nekdo odložil na hodniku itd. … za še lažje pomnjenje pa iz njih sestavite zabavno zgodbo. Ko boste morali priklicati seznam, se v mislih podajte na potovanje po palači spomina. Vizualna iztočnica vam bo v veliko pomoč in seznam boste veliko lažje priklicali.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #nasvet
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik