Qlandia
Dobrote iz pečice
Zima je čas, ko nas dobrote iz pečice še kako razveselijo. Ne samo, ker lahko v pestrem prazničnem času med peko naredimo še marsikaj drugega, temveč tudi zato, ker se nam na obrazu vedno nariše širok nasmešek, ko iz pečice prijetno zadiši. Je tudi vam uporaba pečice mala uganka? Se v morju nastavitev in možnosti preprosto zgubite? Pripravili smo vam mali leksikon, ki bo iz vas naredil pravega mojstra peke.

Statična ali ventilacijska pečica?

To vprašanje dela preglavice mnogim. V receptu piše 200 °C – vendar, kateri način pečenja naj uporabim?

Ventilacijska pečica omogoča enakomerno pečenje zaradi kroženja zraka, ki razporeja toploto, medtem ko statična pečica toploto oddaja s strani oz. od zgoraj ali spodaj. V ventilacijski pečici je pečenje hitrejše in enakomernejše, zato je hrana okusnejša in sočnejša. V statični pečici pa se hrana peče počasneje, rezultat česar je enakomerno prepečena in rahla hrana. Glede na željen končni rezultat izberite svojo nastavitev. Pri tem upoštevajte, da se načina peke razlikujeta za približno 20 °C: 200 °C v statični pečici je enakovredno 180 °C v ventilacijski, pri slednji pa je tudi čas pečenja približno 20 % krajši. Recepti pa običajno navajajo informacije za statično pečico.

Za hrustljav zaključek uporabite žar

Funkcija žara je zelo priročna, ko je hrana v pečici že skoraj narejena, vendar nima še privlačno hrustljave skorjice, po kateri se začnejo kar sline cediti. V takem primeru nekaj minut pred koncem peke pečico nastavite na najvišjo temperaturo in vključite žar. Bodite pozorni in spremljajte stanje v pečici – vaša jed se lahko hitro iz hrustljave spremeni v prismojeno!

Med peko prilagajajte temperaturo

Seveda se v osnovi držite nastavitev, ki jih navaja recept, vendar imejte v mislih, da je prav vsaka pečica malenkost drugačna. Če recept navaja, da piškote pečemo 10 minut na 180 °C, to še ne pomeni, da morajo biti za vsako ceno piškoti pod temi pogoji v pečici. Večkrat preverite stanje in po potrebi prilagodite temperaturo in čas pečenja. 

QL nasveti

  • V pečici ne segrevajte zaprtih pločevink ali steklenih kozarcev, saj lahko zaradi pritiska pride do eksplozije.
  • Za boljši prenos toplote v pečici uporabljajte temnejšo ali emajlirano posodo.
  • Pred pečenjem zamrznjeno hrano odmrznite (razen, če recept navaja drugače) in se tako izognite razmočenim jedem zaradi odtajanja.
  • Nekaj minut pred koncem pečenja izklopite pečico in tako varčujte z elektriko. Pri tem ne odpirajte vrat, da ne pride do izgube toplote v notranjosti.
  • Ko odpirate vrata pečice umaknite glavo, saj bo iz nje najprej butnila vroča para.
  • Pečico lahko uporabite tudi za ohranjanje toplih jedi, ki jih ne boste takoj postregli. Nastavite na nizko temperaturo (pribl. 50 °C) in vaše jedi vas bodo tople počakale do postrežbe.

QL trik za čiščenje pečice

Čiščenje pečice je pogosto nočna mora. Ostanki hrane, ki se ob visokih temperaturah zapečejo v notranjosti pečice so prave trdovratne nadloge, ki jih včasih tudi zelo vztrajno drgnjenje ne odstrani. Želite pečico, ki bo spet videti kot nova? Poskusite tole. 

  1. V globok pekač nalijte za prst ali dva vode in ga vstavite na srednje vodilo. 
  2. Temperaturo nastavite na 90 °C in vključite spodnji grelnik. 
  3. Pečico pustite prižgano za dobro uro. Ustvarila se bo para, ki bo zmehčala umazanijo in olajšala čiščenje.
  4. Pustite, da se pečica nekoliko ohladi, nato pa počistite s čistilom za pečico in gobico.

Pripravite si lahko tudi povsem naravno čistilo iz domačih sestavin:

2 žlici sode bikarbone zmešajte s 5 žlicami alkoholnega kisa in sokom ene limone. Z mešanico premažite vso notranjost pečice, pustite učinkovati nekaj minut, nato pa dobro očistite z vodo in gobico.

Navdušeni boste nad rezultatom! 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik