Qlandia
Dobrote iz pečice
Zima je čas, ko nas dobrote iz pečice še kako razveselijo. Ne samo, ker lahko v pestrem prazničnem času med peko naredimo še marsikaj drugega, temveč tudi zato, ker se nam na obrazu vedno nariše širok nasmešek, ko iz pečice prijetno zadiši. Je tudi vam uporaba pečice mala uganka? Se v morju nastavitev in možnosti preprosto zgubite? Pripravili smo vam mali leksikon, ki bo iz vas naredil pravega mojstra peke.

Statična ali ventilacijska pečica?

To vprašanje dela preglavice mnogim. V receptu piše 200 °C – vendar, kateri način pečenja naj uporabim?

Ventilacijska pečica omogoča enakomerno pečenje zaradi kroženja zraka, ki razporeja toploto, medtem ko statična pečica toploto oddaja s strani oz. od zgoraj ali spodaj. V ventilacijski pečici je pečenje hitrejše in enakomernejše, zato je hrana okusnejša in sočnejša. V statični pečici pa se hrana peče počasneje, rezultat česar je enakomerno prepečena in rahla hrana. Glede na željen končni rezultat izberite svojo nastavitev. Pri tem upoštevajte, da se načina peke razlikujeta za približno 20 °C: 200 °C v statični pečici je enakovredno 180 °C v ventilacijski, pri slednji pa je tudi čas pečenja približno 20 % krajši. Recepti pa običajno navajajo informacije za statično pečico.

Za hrustljav zaključek uporabite žar

Funkcija žara je zelo priročna, ko je hrana v pečici že skoraj narejena, vendar nima še privlačno hrustljave skorjice, po kateri se začnejo kar sline cediti. V takem primeru nekaj minut pred koncem peke pečico nastavite na najvišjo temperaturo in vključite žar. Bodite pozorni in spremljajte stanje v pečici – vaša jed se lahko hitro iz hrustljave spremeni v prismojeno!

Med peko prilagajajte temperaturo

Seveda se v osnovi držite nastavitev, ki jih navaja recept, vendar imejte v mislih, da je prav vsaka pečica malenkost drugačna. Če recept navaja, da piškote pečemo 10 minut na 180 °C, to še ne pomeni, da morajo biti za vsako ceno piškoti pod temi pogoji v pečici. Večkrat preverite stanje in po potrebi prilagodite temperaturo in čas pečenja. 

QL nasveti

  • V pečici ne segrevajte zaprtih pločevink ali steklenih kozarcev, saj lahko zaradi pritiska pride do eksplozije.
  • Za boljši prenos toplote v pečici uporabljajte temnejšo ali emajlirano posodo.
  • Pred pečenjem zamrznjeno hrano odmrznite (razen, če recept navaja drugače) in se tako izognite razmočenim jedem zaradi odtajanja.
  • Nekaj minut pred koncem pečenja izklopite pečico in tako varčujte z elektriko. Pri tem ne odpirajte vrat, da ne pride do izgube toplote v notranjosti.
  • Ko odpirate vrata pečice umaknite glavo, saj bo iz nje najprej butnila vroča para.
  • Pečico lahko uporabite tudi za ohranjanje toplih jedi, ki jih ne boste takoj postregli. Nastavite na nizko temperaturo (pribl. 50 °C) in vaše jedi vas bodo tople počakale do postrežbe.

QL trik za čiščenje pečice

Čiščenje pečice je pogosto nočna mora. Ostanki hrane, ki se ob visokih temperaturah zapečejo v notranjosti pečice so prave trdovratne nadloge, ki jih včasih tudi zelo vztrajno drgnjenje ne odstrani. Želite pečico, ki bo spet videti kot nova? Poskusite tole. 

  1. V globok pekač nalijte za prst ali dva vode in ga vstavite na srednje vodilo. 
  2. Temperaturo nastavite na 90 °C in vključite spodnji grelnik. 
  3. Pečico pustite prižgano za dobro uro. Ustvarila se bo para, ki bo zmehčala umazanijo in olajšala čiščenje.
  4. Pustite, da se pečica nekoliko ohladi, nato pa počistite s čistilom za pečico in gobico.

Pripravite si lahko tudi povsem naravno čistilo iz domačih sestavin:

2 žlici sode bikarbone zmešajte s 5 žlicami alkoholnega kisa in sokom ene limone. Z mešanico premažite vso notranjost pečice, pustite učinkovati nekaj minut, nato pa dobro očistite z vodo in gobico.

Navdušeni boste nad rezultatom! 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

#kulinarika
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

#kulinarika
QL recept: Svež jogurtov dip (tzatziki)
Odlična izbira za pomakanje hrustljave zelenjave, tortilja zvitkov, mesa z žara ipd.
#kulinarika
QL recept: Tandoori piščanec z melono in mandlji
Hiter in zdrav obrok, ki pa je tudi nadvse okusen. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kamnik