Qlandia
Nasveti, s katerimi bo potica vedno uspela
Nasveti, s katerimi bo potica vedno uspela

Se boste med prihajajočimi velikonočnimi prazniki lotili peke domače potice? Ne spreglejte našil QL nasvetov!

 1. Segrejte kuhinjo in sestavine ogrejte na sobno temperaturo. Kvasovke se najbolje aktivirajo in sproščajo ogljikov dioksid, ki rahlja testo, pri temperaturi med 25 in 35 °C. Pazite na prepih!
 2. Testo gnetite oziroma stepajte le tako dolgo, da postane elastično in lepo odstopa od robov posode. Če ga boste gnetli predolgo, bo postalo prerahlo in se bo potica pod težo nadeva sesedla.
 3. Pri mešanju z električnim mešalnikom vedno izberite metlice s spiralo. Sprva mešajte počasi, nato pa hitrost postopoma povečujte. Vzhajano testo pregnetite zelo na hitro – spirali naj gresta le nekajkrat skozi, da vneseta kisik in iztisneta ogljikov dioksid.
 4. Testo med vzhajanjem pokrijte. Uporabite lahko plastično folijo, s toplo vodo navlaženo krpo ali pokrov, ki  se tesno prilega posodi. V slednjem je vzhajanje najboljše, ker v testu zadržuje vlago in toploto.
 5. Pri vzhajanju ne rabite ure. Počakajte, da se volumen testa podvoji, pregnetite in ponovno vzhajajte dokler hlebček testa ni enkrat večje.
 6. Med vzhajanjem testa/potice pazite, da je okoli posode enakomerna temperatura. Bližina peči, radiatorja in podobnih virov toplote neenakomerno segreje testo, zato bodo v potici nastale luknje.
 7. Pazite, da se testo ne prehladi. Če bo testo vzhajalo v prehladnem okolju, se bo na njem naredila skorjica, ki bo ovirala vzhajanje.
 8. Rozine vedno predhodno namočite v mlačni vodi ali rumu. Pripravite jih kar dan prej in pustite, da se bogato namakajo.
 9. Zvitek potice, ki jo boste pekli v okroglem modelu, naj bo dolg dvakrat toliko, kot je premer modela.
 10. Potico zvijajte previdno. Notranjost naj bo zvita bolj tesno, proti zunanjemu delu pa bolj na rahlo.
 11. Pred peko potico večkrat prebodite z zobotrebcem ali lesenim nabodalcem. Lahko jo prebodete kar do dna.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #nasvet
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik