Qlandia
Kako izbrati tekaške copate?

Dejstvo je, da univerzalnih tekaških copat ni. Pa znate izbrati prave?

Tek je najpogostejša oblika rekreacije in če so tudi vas prvi sončni žarki požgečkali po podplatih, kar pogumno pričnite z nabiranjem tekaških kilometrov. Najprej pa poskrbite za primerno obutev in se tako izognite morebitnim poškodbam.

1. Prilagojene obliki stopala

Najosnovnejša delitev tekaških copat temelji na prilagajanju različnim tipom stopal, zato pred nakupom obvezno preverite, ali imate pronacijo (zelo nizek nožni lok, zaradi česar se stopalo med tekom obrača navznoter) ali supinacijo (izrazito visok nožni lok, kar pomeni, da se stopalo obrne navzven). Kdor ima pravilno obliko nožnega loka, si lahko pri izboru tekaških copat privošči skoraj vse.

Kako enostavno preverite vaš tip stopala?

Moker podplat odtisnite na kartonasto podlago. Če je del med peto in prsti prekinjen, gre za supinacijo, če pa loka na odtisu skoraj ni videti, gre za pronacijo. 

2. Pravšnja velikost

Tekaški copat se mora popolnoma prilegati, sicer vam bo stopalo med tekom poplesavalo sem in tja. Le na sprednjem delu imejte za en prst prostora, saj med tekom stopalo pogosto oteče. Petni del copate mora biti utrjen in izdelan tako, da je peta v obuvalu fiksna in nam jo med tekom ne dviguje. 

3. Izbira glede na teren

Modeli tekaških copat so prilagojeni različnim terenom, saj je obremenitev stopala različna na asfaltu, gozdni poti ali na atletskem stadionu.

4. Udobje pri teku

Zelo pomembna pri izbiri tekaških copat je udobnost. Zato si za pomerjanje vzemite čas in ne nakupujte v naglici. Preizkusite čim več copat, ki ustrezajo vaši obliki stopala, so prave velikosti in se v njih počutite udobno. Šele potem prideta na vrsto barva in znamka ;)

5. Pomoč v trgovini

Če ste tekač začetnik, za pomoč pri izbiri prosite svetovalca v vaši športni trgovini. S pomočjo posebne naprave bo naredil analizo vašega stopala, vam priporočil najprimernejše modele copat ter vam omogočil, da jih na tekaški stezi v trgovini tudi preizkusite. 

 POMEMBNO:  Tekaške copate uporabljajte le za tek, za druge športne aktivnosti in prosti čas pa imejte ločen par. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #nasvet
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik