Qlandia
Premagajmo strah pred testi
Premagajmo strah pred testi
Tudi vas (ali vašega šolarja) stisne v trebuhu, ko pomislite na ustno preverjanje znanja ali test? 
Malce treme pred preverjanjem znanja je povsem naraven odziv, ko pa strah zamegli razmišljanje in »izbriše« znanje, ki smo ga pridobili z vestnim učenjem, ga je treba premagati. 

Preberite naše QL nasvete. 

QL zanimivost

Raziskave so pokazale, da se skoraj 60 % šolarjev, dijakov in študentov sooča s tesnobo pred preverjanjem znanja, pri čemer jih več kot 25 % le-to občuti zelo pogosto. Sam strah pred preverjanjem znanja pa naj bi doživljal skoraj vsak.

UČIMO SE S POZITIVO

Že med samim učenjem ustvarite pozitivno in sproščeno vzdušje. Izogibajte se pritiskom in neprestanemu razmišljanju o obsegu ali težavnosti snovi, ki jo želite usvojiti. Ne obremenjujte se! Snov razdelite na obvladljive enote in se jih postopno učite. Pri tem seveda pomaga, če si za pripravo vzamete dovolj časa in ne skušate vsega spraviti v glavo zadnji dan.

VADIMO SVOJ NASTOP

Pogosto se trema pojavi pred ustnim preverjanjem znanja, saj je povezna s tremo pred javnim nastopom. Zato moramo svoj govorni nastop vaditi! Naučeno snov obnavljajte in ponavljajte na glas, s celimi stavki in prepričljivim glasom. Ko snov obvladate sami, ponovite še pred mini občinstvom – starši, partner, sosedje … dovolj je že, da imate nekoga pred sabo in mu snov razložite.

TESTA SE NE USTRAŠIMO

Test ni nikakršen bav bav, tudi če se na prvi pogled, ko pred seboj vidimo morje vprašanj, na katera moramo v omejenem času odgovoriti, zdi ravno to. Lotimo se ga strateško! Test preletimo in razdelimo na manjše sklope, katere postopoma osvajamo. Za spodbuden začetek najprej rešimo to, kar obvladamo, šele nato se lotimo trših orehov. Če vprašanje ni jasno, brez kolebanja prosimo za obrazložitev. Med posameznimi sklopi naredimo pavzo – odložimo pisalo, zapremo oči in nekajkrat globoko vdihnemo. Tako se sprostimo in lažje nadaljujemo.

KO SE GLAVA ZAMEGLI

Je prišlo do blokade med preverjanjem? Brez skrbi, znanje je še vedno tu, le strah in trema sta glavo nekoliko zameglila. Poskusite nekajkrat globoko vdihniti ter misli osredotočite na popolnoma nepovezano stvar. Na primer glejte točko v prostoru ali odštevajte od 100 v korakih po 3. Tako boste ustavili tok negativnih misli in spet lažje razmišljali o učni snovi. Če se »tema« pojavi med ustnim preverjanjem, si pridobite nekaj časa za razmislek. Ponovite vprašanje ali prosite za dodatno obrazložitev. Nato se osredotočite, zberite misli in z odliko odgovorite.

SLAVIMO SVOJE ZMAGE

Strahu pred testi se bomo znebili le s samozavestjo in zaupanjem v svoje znanje. Zato si po vsakem uspešnem preverjanju znanja privoščimo majhno nagrado. Sladoled, nov modni kos ali popoldne za razvajanje bodo na primer odlična motivacija za nove učne podvige in sladke zmage na poti do znanja.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kamnik