Qlandia
Boj z odvečno vlago
Boj z odvečno vlago
Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Zarošena okna, neprijeten vonj po zatohlem in morda celo prve temne lise, ki nakazujejo, da se je plesen že naselila v kotičke stanovanja. Čestitamo! Tudi vas je doletela nadloga odvečne vlage. Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Optimalna vlažnost prostora se giblje med 40 in 60 %, če pa je višja od 80 % se že lahko pojavijo nadloge, povezane z odvečno vlago. Najbolj nadležna med njimi je zagotovo plesen, saj lahko povzroči razvoj alergij in revmatizmov. Za boljšo kakovost življenja moramo zato omejiti vire vlage v stanovanju ter poskrbeti za ustrezen odvod le-te.

PERILO OBEŠAJTE ZUNAJ

Sušenje perila v prostoru lahko prinese tudi do 7 litrov dodatne vlage. Če perila ne morete sušiti zunaj, uporabite sušilni stroj ali prostor opremite s kakovostnim razvlažilcem, ki bo odvečno vlago hitro odstranil. Radiator bo perilo sicer res hitreje posušil, odvečne vlage pa se z njim ne boste rešili.

PRI KUHANJU UPORABITE POKROVKO

Tako boste vsaj deloma preprečili uhajanje vlage v zrak, hrana pa bo hitreje kuhana, kar pomeni, da boste vir dodatne vlage hitreje izključili. Uporabite tudi kuhinjsko napo, ki učinkovito srka in odvaja paro, ter zaprite vrata, da se vlaga ne razleze po prostorih.

PROSTORE REDNO ZRAČITE

Vlago boste iz prostora najlažje odgnali s kratkimi prepihi, ki jih ponovite večkrat dnevno. Še posebej dobro prezračite kuhinjo po kuhanju ter kopalnico po prhanju. P.S. – če je zunaj veliko vlage, zračenje in prepihi ne bodo učinkoviti.

ODSTRANITE DRVA IN RASTLINE

To še ne pomeni, da morate živeti v sterilnih prostorih brez zelenja, vendar so rastline velik proizvajalec vlage v prostoru, zato jih v najbolj vlažnih obdobjih poskušajte postaviti vsaj za nekaj časa na balkon ali dvorišče. Les tudi pripomore k zadrževanju vlage, zato drva raje shranjujte zunaj pod streho.

KRAJŠE PRHANJE Z BOLJ HLADNO VODO

Dolgo zadrževanje pod vročo prho je odlična priložnost za ustvarjanje dodatne vlage. Poskusite čas prhanja skrajšati ali uporabiti nekoliko hladnejšo vodo. Če to ne gre, med prhanjem prižgite kopalniški ventilator in prostor dobro prezračite. Okno pustite odprto tudi nekaj časa po prhanju, vse dokler ogledalo ni več zarošeno.

OMISLITE SI RAZVLAŽILEC ZRAKA

Najlažji način, kako se znebiti odvečne vlage v prostorih, je zagotovo uporaba priročnega razvlažilca. Za manjše prostore bo zadostoval že kompakten prenosni odstranjevalec vlage na osnovi solnih tablet ali drugih spojin, ki nase vežejo vodo, za večje prostore pa boste potrebovali električni razvlažilec, ki bolj učinkovito posrka odvečno vlago iz zraka.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik