Qlandia
V planince: Vogar
V planince: Vogar
Nasvet za izlet.

  • trajanje: 1 h 20 min
  • težavnost: 2
  • zakaj priporočamo: Po vzponu vas bo pričakal očarljiv razgled na Bohinjsko jezero in vzletišče za polet z jadralnim padalom.

Bohinjsko jezero nas očara že, ko se sprehajamo po njegovih bregovih. Ste si kdaj zamislili, kako osupljiv bi šele bil pogled nanj z vrha? No, ne bomo ravno poleteli, vendar se na severni strani Bohinjskega jezera vzpenja greben od koder se razprostirajo prekrasni razgledi na spodaj ležeče jezero. Vogar je najbolj vzhodni, in ko premagamo 500 m višinske razlike, se nam pred očmi odpreta dve razgledni točki z izjemnim razgledom. Eno med njimi pa krasi tudi slovita klopca ljubezni.

Kako pridemo do razgledne točke?

Z avtom se zapeljemo do Stare Fužine. Sledimo tablam, ki nas pri mostu čez Mostnico usmerijo levo v smeri planine Vogar do velikega parkirišča. Tukaj parkiramo in nadaljujemo peš. Kratek del poti nadaljujemo po cesti, nato pa na razpotju sledimo planinski tabli Vogar.

Sprva se bomo sprehodili mimo pašnikov, nato pa se začnemo vzpenjati po senčni gozdni poti, ki se strmo vzpenja na planino. Pot sicer ni ekstremno težka, vendar je precej skalnata in na trenutke spolzka, zato bodite primerno obuti. Ko zagledamo oznako za spomenik NOB, smo že skoraj na vrhu! Tukaj je namreč prvo razgledišče, s katerega se odpre pogled na Pokljuko, bohinjsko dolino in veličastne grebene spodnjih bohinjskih gora. Razgledna točka je obenem tudi vzletišče za jadralna padala, tako da ob ugodnem vremenu boste zagotovo kakšnega srečali.

Tukaj si malo odpočijemo, nato pa se vrnemo na markirano pot in nadaljujemo na planino. Pot se zložno vzpenja in po približno 10 minutah prispemo do Kosijevega doma na Vogarju. Do izjemnega razgleda od Vogla do Komne ter na Bohinjsko jezero in Ukanc nas loči le še dobrih 5 minut. Mimo doma nadaljujemo po uhojeni stezici do prepadnega roba, kjer se naužijemo veličastnega razgleda in naredimo prikupno fotografijo na klopci ljubezni.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#izlet
Na popoldanski skok v vodo

Hitro ohladitev po napornem dnevu si lahko privoščite tudi, če niste tik ob morju. Ko je zunaj zares vroče, se odpeljite do katerega od naravnih kopališč in se ohladite v prijetni svežini prekrasnih slovenskih voda. Oglejte si naše predloge, nato pa smuknite v kopalke in se prepustite uživanju!

#izlet
Pod zvezdnatim nebom …

Razlogov za kampiranje v Sloveniji je veliko. Če si želite enostavnega oddiha, spanja pod milim nebom, aktivnosti v naravi, prijetne družbe in raziskovanja lepih kotičkov, vklopite svoj pustolovski duh in spakirajte nahrbtnik. Preberite si vse QL razloge, da izključite mobilne telefone in preprosto uživate v objemu lepot narave.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kamnik