Qlandia
Rožnati oktober
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.

Rak dojk je pogostejši, kot si mislimo. Vsak dan nekje v Sloveniji tri ženske izvedo, da so zbolele za njim, ena pa umre zaradi posledic tega obolenja. Bolezni so izpostavljeni tudi moški, čeprav je pri njih pojavnost bistveno manjša. Spodbudna novica je, da je rak dojk ozdravljiv, če ga le zgodaj odkrijemo in pravočasno ukrepamo. Bistveno vlogo pri tem igra samopregledovanje dojk, ki bi ga morala vsaka ženska obvladati in redno mesečno izvajati. Do menopavze je pregled najbolje izvajati deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju moramo biti pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavic ter ali se pojavi izcedek iz njih. Ob opaženih spremembah se čim prej posvetujemo s svojim zdravnikom.
 1. PREGLEJTE V OGLEDALU
  V različnih položajih pred ogledalom preglejte, ali je prišlo do sprememb. Roke najprej pustite sproščene ob telesu, nato jih položite na boke in se rahlo izprsite, za konec pa še dvignite roke in jih sklenite nad glavo.
 2. PRETIPAJTE
  Dvignite desno roko in z levo natančno pretipajte celotno desno dojko v smeri urinega kazalca. Začnite pri robu in se pomikajte proti bradavici. 
 3. KROŽNI GIBI
  V rahlo sklonjenem položaju podprite desno dojko z desno roko. Z drugo roko v krožnih gibih pretipajte celo dojko.
 4. PREVERITE BRADAVICI
  S prsti nežno stisnite vsako bradavico in preverite, ali se pojavi izcedek.
 5. V LEŽEČEM POLOŽAJU
  Ramena podložite z vzglavnikom in dvignite desno roko nad glavo. S krožnimi gibi pretipajte celo dojko. 
 6. NE POZABITE NA PAZDUHO
  Z levo roko pretipajte celotno desno pazduho, najprej s stisnjenimi, nato še z razprtimi prsti. 

Zmanjšajmo tveganje!

Zdrav življenjski slog je ključnega pomena. Odkljukajte dejavnike, ki veljajo za vas. Manj kljukic pomeni večje tveganje za razvoj bolezni.


 • zdravo se prehranjujem
 • redno se ukvarjam s športom
 • izogibam se stresnim situacijam
 • ne pijem alkohola (oz. ga uživam v zelo majhnih količinah)
 • ne kadim
 • svojega otroka sem dojila/dojim
 • izogibam se soncu in solariju
 • na delovnem mestu sem zaščitena pred kancerogeni (v kolikor so prisotni)Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#zdravje
Tvoja pot v aktivno življenje
Mali koraki, s katerimi boste ohranili motivacijo, naredili spremembo in obrnili svoje življenje na bolje.
#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#zdravje
Že pijete zlato mleko?

Zlato mleko ali »golden latte« je napitek na osnovi mleka in kurkume, ki postaja vse bolj priljubljen. Glavni razlog? Pripisujejo mu več kot 150 zdravilnih učinkov.

#šport #zdravje
Vadba za zdravo hrbtenico

Pridružite se skupini seniorjev na vadbi za zdravje v Qlandii Nova Gorica. S  preventivnimi vajami, ki zmanjšujejo bolečino v hrbtenici iz izboljšujejo telesno držo, bomo poskrbeli za vitalnost in dobro energijo za vaš dan.

#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKamnik