Qlandia

Povratek čarovniške evforije

Po devetih letih premora smo končno dočakali nove dogodivščine iz znamenite čarovniške šole Bradavičarka. 

V začetku tedna se je med knjižne police svetovnih knjigarn zavihtela množica čarovniških navdušencev. Razlog? Po dolgem premoru je na rojstni dan najbolj znanega knjižnega čarovnika Harry Potterja luč dneva ugledala nova, osma knjiga čarovniške sage avtorice J. K. Rowling. 

Ker vam ne želimo pokvariti užitka ob branju knjige, vam v tej točki ne bomo razkrili njene vsebine. Povemo lahko le, da se zgodba odvija 19 let po zaključku predhodne knjige in v njej ponovno srečamo vsem dobro poznano čarovniško druščino. V kakšnih vlogah se znajdejo sedaj že odrasli čarovniki ter dogodivščine, v katere se zapletejo, pa boste odkrili le, če boste v roke vzeli knjigo Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter in zakleti otrok) ter se za nekaj uric preko perona 9 ¾ tudi sami zatopili v magični svet urokov in spletk.

Za lažje čakanje na vaše srečanje z gospodom Potterjem, ali preprosto zato, da boste ob naslednjem druženju kos tudi najbolj zagrizenemu Harry Potter navdušencu, smo za vas pripravili nekaj bolj in manj znanih dejstev o celotni Harry Potter sagi.

  • Harry Potter in avtorica J. K. Rowling si delita rojstni dan. Oba pihata svečke 31. julija.
  • Prva knjiga o Harry Potterju je izšla leta 1998. To leto pa je obenem tudi čas, ko poteka končna bitka na Bradavičarki v zadnji knjigi serije. 
  • Avtorica J. K. Rowling je v enem od intervjujev dejala, da je ime za Harryjevo sovo Hedwig našla v starodavni knjigi o angelih. Hedwig naj bi torej tudi v imenu simbolično predstavljala belega angela glavnega junaka.
  • Ime ravnatelja Bradavičarke, Dumbledore, je obenem tudi staro angleško poimenovanje za čmrlja. Avtorica je lik poimenovala tako, ker si ga je že v začetku predstavljala, kot modrega starca, ki si nenehno nekaj momlja.

  • Če bi običajni smrtniki (bunkeljni) slučajno zašli na območje Bradavičarke, ne bi videli dejanske čarovniške šole. Pred njimi bi stala le razpadajoča trdnjava z napisom »Prepovedan vstop: nevarno!«
  • Avtorica J. K. Rowling je priznala, da bi se v realnem svetu kot par veliko bolje ujela Hermiona in Harry. Osebnostno sta namreč veliko bolj kompatibilna kot Hermiona in Ron. Zato tudi obžaluje, da se je v sagi razvila ljubezenska zgodba med njima.
  • Serija knjig o Harry Potterju je tako zelo prepoznavna, da vsakih 30 sekund nekdo na svetu začne s prebiranjem knjig od začetka.

Čarovniško in ostale knjižne evforije poiščite v Qlandii
Kriminalni roman Jaz sem smrt

Kriminalni roman Jaz sem smrt

Detektiv Robert Hunter raziskuje primer mučenja in grozovitega umora ženske na losangeleškem letališču.
Priročnik Zeleni smuti

Priročnik Zeleni smuti

Priročnik z recepti za zelene smutije, s sestavinami, ki jih lahko vključite in številnimi nasveti in zanimivosti o sadju in zelenjavi.
Ustvarjalna knjiga za princeske

Ustvarjalna knjiga za princeske

S pomočjo te knjige lahko izdelaš šptevilne predmete in okraske, ki jih potrebuje vsaka prava princeska, le slediti moraš preprostim navodilom.
Ženski roman Poglej me v srce

Ženski roman Poglej me v srce

Naključno srečanje na cesti neke deževne noči spremeni tok tako Colinovega kot Marijinega življenja.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?