Qlandia
So(n)čni zalogajčki

Otroci poleti potrebujejo še več tekočine kot običajno, vendar med igro in čofotanjem v vodi na to pogosto pozabijo in se pitju in hrani celo upirajo. 

Koliko tekočine potrebujejo otroci?

Stroka priporoča, da otroci do 4. leta starosti na dan zaužijejo okrog 1.200 ml tekočine, med 4. in 7. letom pa njihov organizem potrebuje vsaj 1.500 ml tekočine. Poleti, ko je temperatura zraka višja in so otroci bolj telesno aktivni pa še več! Ko otrok reče, da je žejen, je ponavadi že rahlo dehidriran. 

Znaki dihidracije

  • suhe in razpokane ustnice,
  • suh jezik,
  • utrujenost,
  • manjša fizična aktivnost,
  • razdražljivost,
  • temen urin. 

Voda tako in drugače

Najboljša pijača je navadna pitna voda, saj najbolj odžeja, nima kalorij in ne sladkorja. Da bo otrokom bolj privlačna in zanimiva jo nalijte v prozoren steklen vrč in vanj vsakič dodajte drugo sadje npr. ribez, koščke limone, maline ali zelišča kot sta meta in melisa. 
Najboljša pijača je navadna pitna voda!

Prva pomoč pri vročini

Kadar je vročina res prehuda, otroka oblecite v tanka in zračna oblačila (npr. v širšo bombažno majico in spodnje hlačke), tekočino naj pije po žlički (če ne gre drugače), prostor zračite, vendar pazite, da ni prepiha, otroka ohladite v kadi z mlačno vodo.

Za ohladitev v vročih poletnih dneh pa preizkusite naše QL recepte, ki bodo vaše malčke tako navdušili, da bodo hoteli še. Ne pozabite fotografirati, saj živahne barve poletnega sadja kar kličejo po fotografiji za družbena omrežja ali album spominov!

 ZA LAKOTO 

Pisana poletna nabodalca

  • otrokovo najljubše sadje (lubenica, melona, ananas, grozdje, breskev, jagode …)
  • jogurt
  • skuta
  • limeta
  • melisa

Sadje narežite na koščke in jih izmenično nanizajte na lesene paličice za ražnjiče. Vmes nanizajte tudi kakšen listek sveže melise, ki bo dala prijeten vonj in privlačno zeleno barvo. Iz jogurta, skute in nekaj kapljic limete zmešajte osvežilno omako in jo ponudite k nabodalom – za pomakanje.

 ZA POSLADKAT 

Domači bananin sladoled

  • 1 jogurt
  • 1 sladka smetana
  • 2 zreli banani
  • agavin sirup
  • oreščki po izbiri

Banane pretlačimo z vilicami ter zmešamo z jogurtom in sladko smetano. Dodamo agavin sirup po okusu. Maso damo v zamrzovalnik za 10 ur (po približno 5 urah jo zmešamo v mešalniku, da razbijemo kristalčke). Preden postrežemo, po vrhu sladoleda potresemo še v suhi ponvi na hitro prepražene oreščke.

 ZA ŽEJO 

Tropska osvežitev

  • 1,5 dl sok iz tropskih sadežev
  • 0,50 dl naravnega pomarančnega soka
  • žlička kokosovega mleka
  • sok ½ limone
  • koščki ananasa
  • zdrobljen led

Oba soka, kokosovo mleko in limonin sok v mešalniku zmešajte, nato pa prelijte v visok kozarec, v katerega ste dali led in ananas. Kozarec okrasite s pisanim dežničkom, slamico in večjim kosom sadja (ananas, limeta, pomaranča ...), ki ga zataknete za rob kozarca. Čin čin!

 Mali triki velikih mojstrov 

Če otrok noče piti, boste potrebovali zvijačo ali dve. Ker se tekočina skriva tudi v hrani, mu ponudite:

  • Juho – v vročih dneh pripravite hladno kot je gazpačo ali kumarična juha,
  • Jogurt – zamrznite ga in ga tako »zamaskirajte« v sladoled,
  • Sadje – izberite takšnega, ki vsebuje veliko vode npr. lubenico,
  • Smuti – zmešanemu sadju in/ali zelenjavi dodajte vodo ali mleko.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kranj