Statična ali ventilacijska pečica?
To vprašanje dela preglavice mnogim. V receptu piše 200 °C –
vendar, kateri način pečenja naj uporabim?
Ventilacijska pečica omogoča enakomerno pečenje zaradi
kroženja zraka, ki razporeja toploto, medtem ko statična pečica toploto oddaja
s strani oz. od zgoraj ali spodaj. V ventilacijski pečici je pečenje hitrejše
in enakomernejše, zato je hrana okusnejša in sočnejša. V statični pečici pa se
hrana peče počasneje, rezultat česar je enakomerno prepečena in rahla hrana. Glede
na željen končni rezultat izberite svojo nastavitev. Pri tem upoštevajte, da se
načina peke razlikujeta za približno 20 °C: 200 °C v statični pečici
je enakovredno 180 °C v ventilacijski, pri slednji pa je tudi čas pečenja
približno 20 % krajši. Recepti pa običajno navajajo informacije za statično
pečico.
Za hrustljav zaključek uporabite žar
Funkcija
žara je zelo priročna, ko je hrana v pečici že skoraj narejena, vendar nima še
privlačno hrustljave skorjice, po kateri se začnejo kar sline cediti. V takem
primeru nekaj minut pred koncem peke pečico nastavite na najvišjo temperaturo in
vključite žar. Bodite pozorni in spremljajte stanje v pečici – vaša jed se
lahko hitro iz hrustljave spremeni v prismojeno!
Med peko prilagajajte temperaturo
Seveda
se v osnovi držite nastavitev, ki jih navaja recept, vendar imejte v mislih, da
je prav vsaka pečica malenkost drugačna. Če recept navaja, da piškote pečemo 10
minut na 180 °C, to še ne pomeni, da morajo biti za vsako ceno piškoti pod temi
pogoji v pečici. Večkrat preverite stanje in po potrebi prilagodite temperaturo
in čas pečenja.
QL nasveti
- V pečici ne segrevajte zaprtih pločevink ali steklenih kozarcev, saj lahko zaradi pritiska pride do eksplozije.
- Za boljši prenos toplote v pečici uporabljajte temnejšo ali emajlirano posodo.
- Pred pečenjem zamrznjeno hrano odmrznite (razen, če recept navaja drugače) in se tako izognite razmočenim jedem zaradi odtajanja.
- Nekaj minut pred koncem pečenja izklopite pečico in tako varčujte z elektriko. Pri tem ne odpirajte vrat, da ne pride do izgube toplote v notranjosti.
- Ko odpirate vrata pečice umaknite glavo, saj bo iz nje najprej butnila vroča para.
- Pečico lahko uporabite tudi za ohranjanje toplih jedi, ki jih ne boste takoj postregli. Nastavite na nizko temperaturo (pribl. 50 °C) in vaše jedi vas bodo tople počakale do postrežbe.
|
QL trik za čiščenje pečice
Čiščenje
pečice je pogosto nočna mora. Ostanki hrane, ki se ob visokih temperaturah
zapečejo v notranjosti pečice so prave trdovratne nadloge, ki jih včasih tudi
zelo vztrajno drgnjenje ne odstrani. Želite pečico, ki bo spet videti kot nova? Poskusite tole.
- V globok pekač nalijte za prst ali dva vode in ga vstavite na srednje vodilo.
- Temperaturo nastavite na 90 °C in vključite spodnji grelnik.
- Pečico pustite prižgano za dobro uro. Ustvarila se bo para, ki bo zmehčala umazanijo in olajšala čiščenje.
- Pustite, da se pečica nekoliko ohladi, nato pa počistite s čistilom za pečico in gobico.
Pripravite si lahko tudi povsem naravno čistilo iz domačih sestavin:
2 žlici sode
bikarbone zmešajte s 5 žlicami alkoholnega kisa in sokom ene limone. Z
mešanico premažite vso notranjost pečice, pustite učinkovati nekaj minut, nato
pa dobro očistite z vodo in gobico.
Navdušeni boste nad rezultatom!
Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!