Qlandia
QL Recept: Ne boste verjeli, iz česa vse lahko naredimo pire
Za vse, ki ste prepričani, da je okusen le tisti iz krompirja.
Gost, svilnat in bogatega okusa. Pire krompir je zagotovo priljubljena priloga jedem v skoraj vsaki slovenski kuhinji. Z mlekom ali brez, s smetano, muškatnim oreščkom ali svežimi zelišči. 

Različic je malo morje in se raztezajo vse od rustikalno domačega do izvrstno gurmanskega – ste že preizkusili tistega s tartufi ali blago aromo limone? 

Vendar krompir ni edina osnovna sestavina iz katere lahko naredimo okusen pire. Poglejte si nekaj zanimivih alternativ, ki so prav tako mamljive, vendar veliko bolj zdrave.

Sladki krompir

Čeprav bi po imenu sklepali, da gre za slajšo različico navadnega krompirja, to še zdaleč ni res. Gomolj je bogat s prehranskimi vlakninami, antioksidanti (vsebuje veliko beta-karotena), vitamini in minerali. Še posebej veliko vsebuje vitamina A, B6, C in D, je pa tudi odličen vir železa, magnezija in kalija. Sladkorji, po katerih je dobil tudi ime, se počasi sproščajo v krvni obtok in tako skrbijo za enakomeren dotok energije – brez nenadnih hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja.

Cvetača

S svojo hitro pripravo in snežno belo barvo je cvetača odlična izbira za pripravo pireja, ki lahko pospremi tako mesne kot ribje jedi. Okus cvetače je zelo blag, zato bodite zmerni pri dodajanju začimb, saj hitro prekrijejo okus te odlične zelenjave. Pire iz cvetače je super alternativa tudi za vse, ki pazite na prehrano (oh, te novoletne zaobljube ;) ). Vsebuje namreč zelo malo hidratov in kalorij ter je izjemno bogata z vitaminom C. 

Brokoli

Zelo lahek in zdrav pire lahko naredimo tudi iz brokolija. Kratek čas kuhanja poskrbi, da je pire hitro pripravljen in je zato zelo priročna rešitev, ko smo v stiski s časom. Brokoli vsebuje zelo malo kalorij in ogljikovih hidratov ter obenem veliko vitamina C in A. Vendar pozor! Vsebuje tudi veliko vode, zato kljub temeljitemu odcejanju ne bomo dosegli gostega pireja.

Korenček

Živahno oranžen in prijetno sladkega okusa, korenčkov pire je odlična popestritev krožnika v prav vsakem letnem času. Še posebej dobro se poda k belim ribam, pečeni teletini, govedini ali svinjini. Bogat z vitamini in antioksidanti skupine karotenoidov, ki krepijo imunski sistem in izboljšujejo vid, je tudi prava zakladnica zdravja. 

Kako pripravimo pire?

Enostavno! Zelenjavo kuhamo do mehkega, vendar pazimo, da se ne razkuha. Temeljito odcedimo in  dodamo kos masla ali nekaj žlic kakovostnega olja (priporočamo olivno ali kokosovo olje). S paličnim mešalnikom miksamo vse dokler ne nastane popolnoma gladka in gosta masa. Za svilnato gladek pire ga lahko na koncu še pretlačimo skozi fino sito.

Eksplozija okusov

Pireju lahko dodamo tudi najrazličnejše okuse. Poskusite vmešati drobno nasekljana sveža zelišča (pehtran, timijan, drobnjak, šalotka, peteršilj, rožmarin, česen ipd.), začimbe (sladka paprika,žafran, muškatni orešček, curry) ali celo popečeno slanino, nariban parmezan ali oreščke. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kranj