Qlandia
Ali moja kozmetika sodi v smeti?
Prečistite in uredite svoje police s kozmetiko.

Priznajmo si. Vsi imamo »tisto« polico (ali predal), kjer se nabirajo kozmetični izdelki. Nekateri še originalno zaprti (aleluja božična darila ter celoletna zaloga tuš gelov in losjonov), drugi na pol porabljeni in pozabljeni. Tako kot hrana, so tudi izdelki za osebno nego pokvarljivi in imajo svoj rok uporabe, po katerem jih ni več varno uporabljati.

Kdaj ste na zadnje pregledali in prečistili svoje zaloge kozmetike? Če ste sedaj morali krepko razmisliti in še vedno niste prišli do odgovora, je skrajni čas, da berete dalje, zakaj morate čistko kozmetike narediti še danes.

QL zanimivost:

Italijanska raziskava je pokazala, da je kar 80 % kozmetike, ki jo ženske uporabljajo, bodisi že pokvarjene bodisi zaradi napačne uporabe in shranjevanja okužene z nevarnimi bakterijami. 

Tale krema pa sumljivo »diši« …

Vsi kozmetični izdelki imajo po mednarodnih standardih predpisan rok uporabe. Velika večina šamponov, krem in mil vsebuje konzervanse, kot so recimo parabreni, ki ohranijo strukturo kreme nespremenjeno tudi do dve leti. Vendar ta rok trajanja ne velja več, ko izdelek odpremo. Takoj po odprtju namreč začne veljati rok, ki je označen s simbolom »Po odprtju uporabno do«.
Ali ste vedeli? Z zgornjim simbolom je na kozmetičnih izdelkih označeno, koliko časa je izdelek še uporaben po odprtju. V tem primeru je izdelek uporaben še 12 mesecev. Ali je kozmetika pokvarjena, lahko ugotovimo tudi drugače. Stari izdelki namreč izgubijo svoj prvotni prijeten vonj ali celo spremenijo barvo in teksturo. 
Če torej krema, ki že nekaj časa stoji na polici, dobi sumljiv žarek vonj ali se njene sestavine začnejo nenavadno ločevali, je čas, da roma v koš.

QL nasvet:

Takoj po odprtju izdelka na embalažo zapišite datum. Tako boste v vsakem trenutku vedeli, koliko časa je minilo od odprtja in ali je izdelek še uporaben.

Zakaj stari izdelki sodijo v smeti?

S časom kozmetični izdelki izgubljajo svojo učinkovitost. Z razpadom strukture izdelek ne samo manj vlaži ali slabše očisti kožo, temveč lahko tudi škodi zdravju. Kozmetični izdelki s preteklim rokom uporabe lahko dražijo kožo, na bolj občutljivih predelih, kot so ustnice ali koža okoli oči, pa lahko povzročajo tudi izpuščaje, mozolje ali celo okužbe, ki jih povzročijo bakterije, naseljene v (pre)dolgo odprtem izdelku.

Shranite kozmetiko v hladilniku

Kako dolgo bo kozmetika uporabna je odvisno tudi od tega, ali jo pravilno hranimo. V osnovi velja, da izdelke hranimo v hladni, suhi in temni omarici, kjer niso izpostavljeni soncu ali vlagi (razen, če ni navedeno drugače). Odprte izdelke, ki jih dlje časa ne nameravate uporabiti (recimo kreme za sončenje), nekateri priporočajo shraniti kar v hladilniku. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kranj