Qlandia
10 vaj za dober dan

Pretegnite telo, zadihajte in se napolnite z energijo!

Ključno vlogo za dobro počutje igrajo dobre navade (ki vključujejo uravnoteženo zdravo prehrano in dovolj spanca), dobro voljo in vitalnost pa lahko vsako v naš vsakdan prikličemo že z nekaj enostavnimi gibalnimi vajami.

Že 10 minut gibanja lahko naredi čudeže! S tem, ko telo spravimo v pogon, se s polno paro začnejo tudi vsi procesi, ki nas ne samo zbudijo temveč tudi spodbudijo našo presnovo. Preizkusite kratko vsakodnevno rutino, ki vam jo spodaj predstavljamo v 10 korakih. Sončni krog vaj (kot smo sklop vaj poimenovali) vam bo prinesel vitalnost in dobro voljo, s katerima boste v nov dan stopili z nasmehom.

Armaflex blazino, uteži in drugo opremo poiščite v trgovinah s športno opremo (Hervis, Prva liga, Thomas sport)

SONČNI KROG VAJ

 1. VDIHNI DOBRO, IZDIHNI SLABO 

Sedimo na stolu ali robu postelje, roke so sproščene ob telesu. Počasi dvignemo ramena in glavo potisnemo navzgor. Istočasno z globokim vdihom vnesemo v telo svežo energijo. Z izdihom počasi spuščamo ramena in glavo ter obenem izdihnemo vso negativno energijo, ki se je nakopičila v nas. Ponovimo 8x.

 2. ZASUKI GLAVE 

Sedimo in dihamo sproščeno. Brado spustimo na prsni koš. Iz tega položaja glavo zasukamo tako, da pogledamo čez levo ramo in nato čez desno. Ponovimo 8x.

 3. KROŽENJE Z RAMENI 

Stojimo in dihamo sproščeno. Roki prosto visita ob telesu. Rameni privzdignemo in zaokrožimo naprej. Naredimo 8 krogov in nato spremenimo smer kroženja. Tudi nazaj zaokrožimo 8x.

 4. ODVRZI SKRBI 

Z vdihom dvignemo roki visoko nad glavo in nekoliko zadržimo v tem položaju. Z izdihom nato zamahnemo z rokami močno naprej in preidemo v predklon z rahlo pokrčenimi koleni. Roki prosto padeta mimo kolen. Po zamahu se s ponovnim vdihom vrnemo v izhodiščni položaj. Ponovimo 8x.

 5. ZASUKI TRUPA 

Stojimo in sproščeno dihamo. Stopala postavimo rahlo izven širine ramen in jih trdno zasidramo v podlago. Roki prekrižamo na prsnem košu in dlani položimo na ramena. Trup počasi zasukamo v levo tako, kot da bi želeli pogledati, kaj se dogaja za našo levo ramo. Nato zasuk ponovimo še v desno. Vajo naredimo 8x.

 6. ZAKORAKAJ V NOV DAN 

Stojimo in dihamo sproščeno. Levo nogo pokrčimo do pravega kota tako, kot da bi želeli stopiti na visoko stopnico, in se z desno roko dotaknemo kolena. Položaj kratko zadržimo in nato ponovimo še z drugo nogo. Vajo naredimo 8x.

 7. BRCA V »TA ZADNJO« 

Sedaj levo nogo pokrčimo še nazaj (tako, kot bi se želeli brcniti v zadnjico) in se z desno roko dotaknemo pete. Kratko zadržimo in nato ponovimo še z drugo nogo. Vajo naredimo 8x.

 8. MUCEK PREDE 

Postavimo se na vse štiri tako, da so zapestja pod rameni in kolena pod kolki. Z globokim vdihom prsni del maksimalno izbočimo (naredimo grbo) in glavo sklonimo. Poskusimo lopatice čim bolj razmakniti. Zadržimo nekaj sekund, nato pa z izdihom spustimo prsni koš in hrbtenico čim bolj usločimo. Ob tem izbočimo zadnjico in glavo dvignemo. Tudi ta položaj zadržimo nekaj sekund, nato vajo ponovimo od začetka (8x).

 9. PES IN STREŠICA 

Ostanemo v položaju na vseh štirih in z izdihom spustimo zadnjico nazaj proti petam. Roke ostanejo iztegnjene, dlani ne premikamo (položaj psa). Zadržimo nekaj sekund, nato pa z vdihom dvignemo zadnjico v položaj strešice. Roke in noge so iztegnjene, glava počiva med rokami, pete so potisnjene ob tla. Zadnjica je na najvišji točki. Zadržimo in se nato vrnemo v položaj psa. Vajo ponovimo 8x.

 10. VISOKO V NEBO 

Stojimo in roke stegnemo visoko v nebo. Stisnemo mišice trupa za stabilnost in poskušamo seči še višje. Počasi se dvignemo na prste in poskušamo, kako visoko lahko dvignemo roke. V najvišji točki položaj zadržimo in se nato počasi spustimo na cel podplat. Ponovimo 8x.


Po opravljenih vajah si privoščimo osvežilno prho, popijemo zeliščni čaj ali naravni sadni sok.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#zdravje
Tvoja pot v aktivno življenje
Mali koraki, s katerimi boste ohranili motivacijo, naredili spremembo in obrnili svoje življenje na bolje.
#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#zdravje
Že pijete zlato mleko?

Zlato mleko ali »golden latte« je napitek na osnovi mleka in kurkume, ki postaja vse bolj priljubljen. Glavni razlog? Pripisujejo mu več kot 150 zdravilnih učinkov.

#šport #zdravje
Vadba za zdravo hrbtenico

Pridružite se skupini seniorjev na vadbi za zdravje v Qlandii Nova Gorica. S  preventivnimi vajami, ki zmanjšujejo bolečino v hrbtenici iz izboljšujejo telesno držo, bomo poskrbeli za vitalnost in dobro energijo za vaš dan.

#zdravje
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.
#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKranj