Qlandia
QL recept: Originalni italijanski pesto »Genovese«
QL recept: Originalni italijanski pesto »Genovese«
Poskusite jo na testeninah, piščancu ali kar na vročih popečenih kruhkih kot aperitiv.

Različic, kako pripraviti priljubljeno svežo sredozemsko omako pesto, je vsaj toliko, kolikor je dni v letu. Z orehi, suhimi paradižniki, pistacijami, skuto, mandlji, peteršiljem, bučkami pa tudi čilijem in še marsičim. Poimenovanje pesto izvira iz italijanske besede pestare, ki pomeni tolči oziroma tlačiti. Logično, saj vse sestavine postavimo v možnar in jih tako dolgo tlačimo oziroma mečkamo, dokler ne dobimo lepo povezane omake.

Najbolj slaven in razvpit pa je zagotovo ligurski pesto Genovese. Tega imamo tudi običajno v mislih, ko govorimo o pestu. Narejen je iz preprostih, vendar kakovostnih svežih sestavin, ki jih lepo pregnetemo v živahno zeleno omako.

Sestavine:

  • 120 g svežih listov bazilike
  • 80 g parmezana
  • 2 stroka česna
  • 60 g pinjol
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper

Baziliko operemo v hladni vodi in jo dobro osušimo s papirnato brisačko. Parmezan naribamo, česen olupimo in stremo. V možnarju pretlačimo baziliko, česen in pinjole, dodamo parmezan ter solimo in popramo po okusu. Zmes tlačimo s krožnimi gibi. Postopoma dolivamo olje, dokler ne dobimo kremaste omake.

Pesto uporabimo takoj, ali ga v zaprtem kozarcu hranimo v hladilniku. Za daljšo obstojnost preostanek kozarca do vrha napolnimo z olivnim oljem.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Kranj