Sočne, zdrave in polnega okusa. Domače lučke so ena naših
najljubših poletnih pregreh. Tudi zato, ker lahko sami nadziramo, koliko
sladkorja vsebujejo (in jih lahko pripravimo tudi popolnoma brez) ter si tako
pomagamo ohraniti formo, ki smo jo pridno gradili skozi celo leto. Ko se nam
zalušta osvežilen sladoled, si preprosto privoščimo domačo lučko in potešimo
željo po sladkem. Ker so tako pisane in sladke pa jih obožujejo tudi otroci (le
kdo ne mara sladoleda?!).
Najboljša plat domačih lučk je ta, da jih lahko pripravimo
popolnoma po svojem okusu. Domišljiji lahko pustimo, da divje šviga in vsakič
znova sestavljamo divje kombinacije, s katerimi presenetimo sebe in domače. Za
res popolne lučke moramo upoštevati le nekaj nasvetov oziroma smernic, ki jih
navajamo tu spodaj.
SADNE LUČKE
Priprava sadnih lučk je zelo enostavna. Sadje očistimo in zmiksamo v gost pire. Sadje je običajno
že samo po sebi dovolj sladko, če pa želimo lučke dodatno nekoliko posladkati,
lahko v pire vmešamo še nekaj žličk naravnega sladila, kot je med, javorjev
sirup ali guavin sirup. Da bi se izognili pretirano ledeni teksturi lučke pa
dodamo še nekaj limoninega ali
limetinega soka. Za pripravo lučk lahko uporabimo tudi naravni sadni sok (npr. pomaranča, grozdje, jabolko) ali kombinacijo soka in sadnega pireja. Za
teksturo in vizualni učinek pa lahko v maso primešamo še nekaj majhnih koščkov ali tankih rezin izbranega
sadja.
KREMASTE LUČKE
V kremaste lučke dodamo sestavino, ki naredi maso bolj
mehko, gladko in kremasto. Najbolj pogosta in priročna sestavina je zagotovo jogurt (grški je še posebej kremast ter
bogat s hranili in probiotiki). Sadju lahko dodamo tudi zmiksano banano ali avokado z nekaj soka limone ali limete. Oba
sadeža sta namreč že po svoji naravi zelo kremasta in bosta lučki dala pravi
občutek sladoleda. Za nekoliko bolj eksotične okuse pa lahko uporabimo
nesladkano kokosovo mleko, ki ima že
samo po sebi rahlo sladkast okus. Kremasto sestavino lahko v sadje popolnoma
vmešamo, da dobimo enakomerno maso, lahko pa le na hitro premešamo in si tako
zagotovimo super marmorni vizualni učinek.
ZAMRZOVANJE
Ko smo z maso zadovoljni, jo vlijemo v modelčke za lučke.
Preden postavimo v zamrzovalnik modelčke rahlo potolčemo ob mizo ali pult, da
se masa lepo porazdeli in odstranimo morebitne zračne mehurčke. Glede na
izbrane sestavine morajo lučke v zamrzovalniku počivati vsaj 4 do 6 ur, da se celotna masa strdi. Če ne želite tvegati, da
bi iz modelčka potegnili samo palčko, pustite lučke v skrinji kar čez noč in se
z njimi posladkajte naslednji dan!
Sedaj je čas, da dovolite svoji domišljiji divje švigati in
ustvarjati nove sladke okuse. Če nimate idej oziroma ne veste, kako začeti z
ustvarjanjem, pa smo za vas pripravili nekaj receptov, s katerimi boste
zagotovo zadeli v polno!
Sestavine za spodnje recepte poišči v živilski trgovini v Qlandii
Breskev-mango-jagoda-jogurt
- 1,5 skodelice jagodnega pireja (sveže jagode
zmiksamo)
- 1,5 skodelice mangovo-breskovega pireja (breskve
in mango olupimo, narežemo in zmiksamo)
- 2/3 skodelice grškega jogurta (lahko mu vmešamo
nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta)
|
Sadje zmiksamo v pire in po želji sladkamo z žličko medu ali
javorovega sirupa. Modelčke napolnimo v plasteh. Najprej vlijemo po 2 čajni
žlički jagodnega pireja, nato 2 čajni žlički jogurta, nanj pa 2 čajni žlički
mangovo-breskovega pireja. Nadaljujemo do polnega, zadnja plast naj bo sadni
pire. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur.
Meta-lubenica
- 3 skodelice kock lubenice (brez pešk)
- 1 žlica svežih metinih listov
- 1,5 skodelice kokosove vode
- 2 žlici limetinega soka
- 1 žlica medu
|
V blenderju zmiksamo 2,5 skodelice lubenice, meto, kokosovo vodo, limetin sok in med. Preostale pol skodelice koščkov lubenice narežemo na majhne kocke. Kocke lubenice razporedimo po modelčkih za lučke. Prelijemo s pripravljeno maso, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur, še bolje pa kar čez noč.
Sliva-bazilika
- 500 g sliv (brez koščic)
- 2 skodelici vode
- ¾ skodelice sladkorja (oz. po okusu)
- ½ skodelice listov bazilike (grobo nasekljani)
|
Slive kuhamo z vodo in sladkorjem na srednjem ognju približno 10 minut, da se lepo zmehčajo. Odstranimo z ognja, primešamo baziliko in pustimo vsaj eno uro, da se okusi lepo prepojijo. Nato zmiksamo v gladek pire. Precedimo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, dokler se lučke popolnoma ne zamrznejo (vsaj 6 ur).
Rdeča grenivka – rožmarin
- 1,5 skodelice sveže iztisnjenega soka rdeče grenivke (cca. 2 veliki grenivki)
- 0,5 skodelice sladkorja
- ¼ skodelice vode
- 2 žlički svežega rožmarina
|
Sladkor, vodo in rožmarin segrevamo na zmernem ognju in mešamo, da se sladkor v celoti raztopi. Ko zavre, kuhamo še približno 30 sekund, nato odstavimo in pustimo pol ure, da se okus rožmarina prepoji. Rožmarinov sirup precedimo in prilijemo soku rdeče grenivke. Dobro premešamo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik čez noč, da se lučke popolnoma strdijo.
Ananas-kokos-jogurt
- 1 skodelica kokosovega mleka
- 2 lončka ananasovega jogurta
- 1 skodelica svežega ananasa (narezan na koščke)
- ¾ žličke kokosovega ekstrakta
- Sladkor (po okusu)
|
Vse sestavine zmiksamo v gladko maso. Vlijemo v modelčke za lučke, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, da se lučke dodobra strdijo.
Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!