Qlandia
SOS: prvošolček
SOS: prvošolček
Se vam pred odhodom vašega prvošolčka v šolske klopi pojavlja cel seznam neodgovorjenih vprašanj? Da boste brez skrbi skupaj prestopili šolski prag, smo pripravili mini SOS priročnik z odgovori na tista, ki se najpogosteje pojavljajo.

Skok v šolske klopi je prva večja prelomnica v življenju vašega malčka. Dnevi brezskrbnega igranja in radovednega raziskovanja sveta se začnejo prepletati z učenjem odgovornosti, reda in seveda učne snovi. Je tudi za vas to obdobje stresno? Brez skrbi, niste edini! Povsem naravno je, da se starši sprašujemo, kako se bo otrok odrezal v šoli, kako se bo počutil, bo sklepal prijateljstva, je pripravljen na tak podvig ipd. Raziskave so celo pokazale, da so starši bolj obremenjeni z vstopom v šolo, kot prvošolčki sami!

Da bi vas vsaj malce razbremenili in olajšali prehod, smo med starši prvošolčkov poiskali najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo tik pred vstopom otrok v prvi razred osnovne šole. Z zakladnico znanja izkušenih staršev starejših šolarjev smo nanje tudi odgovorili, tako da le mirno zadihajte in si v nadaljevanju preberite odgovore na vse vaše dileme.

Ali bi moral moj prvošolček ob vstopu v šolo moral že znati pisati in brati?

Nekateri starši v želji, da njihov otrok ne bi zaostajal že v samem začetku šolanja, učijo otroka osnovnih šolarskih veščin že pred skokom v šolske klopi. To pa seveda ni obvezno, saj je šola namenjena ravno temu – da se vaš otrok tam vsega nauči. Nič ni narobe, če malčka prej naučite pisanja ali branja osnovnih besed, vendar le, če za tako učenje kaže zanimanje. Če ga boste v to silili, pa se mu bo šola najbrž zamerila še preden bo v šolske prostore vstopil.

Kako naj otroka naučim reda in delovnih navad?

Vstop v šolo vsekakor pomeni spremembo v otrokovi dnevni rutini. Sedenje v šoli, pisanje domačih nalog, učenje … vse to so aktivnosti, za katere bo moral žrtvovati del časa, ki je bil prej namenjen igranju. Najbolje je, da skupaj sestavite plan aktivnosti in se tega držite. Določite čas za počitek, šolske obveznosti, igranje …  ste že slišali za QL uro aktivnosti? To je odličen način, kako malčka privaditi na šolske obveznosti. Pri razporejanju aktivnosti upoštevajte tudi to, da se bo vaš prvošolček sprva težko osredotočil na šolske obveznosti za več kot pol ure naenkrat. Če delo zahteva več časa, mu vmes privoščite daljše odmore.

Koliko mu naj pomagam pri delu za šolo?

Šolske obveznosti so načrtovane tako, da naj bi jih vsak otrok zmogel urediti sam. Zato vsakršno pisanje domače naloge in ustvarjanje plakatov namesto njega odpade! Če želite,  da se vaš šolar čim prej nauči in ustali svoje navade, ga pustite, da svoje obveznosti opravi sam. V začetku mu pomagajte le toliko, da ga usmerite oziroma skupaj razvozlate obveznosti, nato pa mu pustite proste roke. Razložite mu, da naj nalogo opravi sam, nato pa lahko skupaj pregledata oziroma se lahko obrne na vas, v kolikor ima kakšno vprašanje. Ni potrebe, da ves čas sedite ob njemu ali mu celo narekujete, kako naj nalogo naredi. Ciljajte bolj na samostojno delo kot na popolno nalogo. Na dolgi rok se ta pristop bolj obrestuje.

Naj ga vpišem v obšolske dejavnosti?

Obšolske dejavnosti so vsekakor dobrodošle na urniku šolarja, saj razvijajo njegove individualne talente in zanimanja, obenem pa so odlično izhodišče za druženje in prijateljstva. Kot pri vsem, pa velja tudi tukaj zmernost. V prvih nekaj mesecih šole, ko se otrok šele privaja na novo okolje, se morda raje izognite interesnim dejavnostim, nato pa postopoma, glede na interese, uvajajte dodatno dejavnost ali dve. Dovolite otroku naj izbere in preizkuša, katera dejavnost je primerna zanj. Ne silite ga v dejavnosti, ki mu niso pisane na kožo, prav tako ga omejite pri številu, da bo lahko tekom leta uspešno opravil vse.

Kaj če moj otrok ni pripravljen na šolo?

To je bojazen, ki se pogosto pojavlja bolj pri starših kot pa pri samih otrocih. Vsakogar je strah neuspeha in prav tako starši skrbimo za svoje otroke. Želimo si, da bi šolsko snov dohajali po programu in zato je zgornje vprašanje velikokrat na tapeti. Otroke pred odhodom v šolo običajno testirajo, v zadnjem letu vrtca pa jih tudi že počasi navajajo na obveznosti, ki že spominjajo na šolske. Šolski program je zasnovan tako, da otroka postopoma uvaja v nov sistem, zato so tovrstne skrbi odveč. Če pa tekom leta opazite, da otrok težko osvaja učno snov, se le posvetujte z učiteljem ali šolskim svetovalcem, ki bo otroku zagotovo znal pomagati.

Se bo moj otrok vklopil v novo okolje?

Pri vklapljanju v novo okolje in spoznavanju novih ljudi smo si ljudje zelo različni. In tudi pri otrocih je tako. Nekateri brez težav že prvi dan sklepajo prijateljstva, drugi pa so bolj introvertirani in potrebujejo svoj čas, da spoznajo okolje in se vanj vključijo. Nič ni narobe, če vaš otrok po prvem dnevu nima kopice novih prijateljev. Če vas zanima, kako mu gre v šoli, se o tem pogovarjajte z njim. Vprašajte ga s kom sedi v klopi, kaj počne med odmori, če se igra z drugimi ali raje ostaja v učilnici … iz odgovorov boste izvedeli veliko o njegovem družabnem življenju v šoli. Če tudi po nekaj časa opazite, da se otrok nikakor ne vklopi v novo okolje, se lahko brez skrbi posvetujete z učiteljem. Ta otroke v razredu pozna iz drugega vidika in zagotovo vam bo pomagal pri oceni situacije ter svetoval o nadaljnjih korakih. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #nasvet
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

#otroci #zabava
QL tradicija: velikonočne igre s pirhi

Velikonočne praznike si lahko popestrimo tudi z domačim tekmovanjem. Ste že slišali za ciljanje in trkljanje pirhov? Priljubljeni igri s pisanimi jajci so del bogate slovenske tradicije ob veliki noči. Preberite, kako jih igramo in kakšna so pravila.

#otroci
Čas je za družinsko branje!
Prihaja april, mesec knjige. Si boste kot družina vzeli čas za branje in pripovedovanje vaših najljubših knjižnih zgodb?
#otroci #zabava
Kaj početi na deževen dan?
Oh, ta muhasta jesen! Sedimo v šoli in sije sonce, ko odhitimo domov pa nas že pričakajo oblaki in nadležen dež. Pa tako zelo smo si želeli na igrišče s sošolci … No, tudi v deževnih dneh ni časa za slabo voljo in dolgčas.
#otroci #zabava
Izdelaj svojo najbolj QL kitaro!
Popestrite deževen dan s polno žlico ustvarjanja in pravega zvezdniškega navdiha.
#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKranj