Qlandia
Spomladansko čiščenje: stres ali žur?

Se vam zdi čiščenje stanovanja pravo mučenje? Z nekaj triki in glasno glasbo ga spremenite v zabavo, povabite pa lahko tudi mamo, prijateljice ali ostale člane družine!

Najpomembnejša je organizacija

Najprej naredite seznam opravil, ki jih boste obkljukali, ko bodo dokončana. Potem si pripravite pripomočke za čiščenje in dokupite, kar vam manjka. Oblecite se delu primerno, zavrtite živahno glasbo in … Akcija!

Otroci naj skačejo po postelji toliko časa, da se prah iz vzmetnice dvigne. Potem jo potresite s sodo bikarbono in površino posesajte.

Kako začeti?

  1. Operite zavese.
  2. Očistite okna.
  3. Temeljito prezračite.
  4. Prepleskajte stene.
  5. Prevetrite omare.

Temeljito čiščenje prostorov

Sistematično se lotite enega prostora za drugim in si predstavljajte, da se boste skupaj z navlako rešili tudi vseh bremen v vašem življenju. 

 Kuhinja   odvrzite hrano s pretečenim rokom, očistite hladilnik in postavite na mizo vazo s svežim cvetjem.

 Kopalnica   odstranite vodni kamen s ploščic in pip, očistite ogledalo in WC školjko ter odvrzite prazne embalaže.

 Dnevna soba   očistite sedežno garnituro, zamenjajte prevleke na okrasnih blazinah, obesite nove slike.

 Spalnica  operite posteljnino in očistite vzmetnice.

 Otroške sobe operite plišaste igračke, očistite preprogo, kupite novo posteljnino.

 Pisarna   očistite računalnik, zavrzite pisala, ki ne pišejo več, stare mape zamenjajte z novimi, namestite tablo za pomembna obvestila in škatle za drobnarije.

 Vetrolov   pospravite zimske jakne in čevlje.

 Garaža   temeljito očistite, sortirajte orodje, pospravite športno opremo in ostale sezonske stvari.

 Vrt   očistite vrtno garnituro, operite sedežnih prevlek, pograbite staro listje, pometanje in pomivanje tal, zasaditev rož, nakup laterne in okrasnih dodatkov

QL namigi

Očistite vzmetnico. Otroci naj skačejo po postelji toliko časa, da se prah iz vzmetnice dvigne. Potem jo potresite s sodo bikarbono in površino posesajte.

Zloščite srebrnino. Opran nakit položite na alu folijo na dnu posode. Prelijte z mešanico ¼ skodelice sode bikarbone, nekaj čajnih žličk soli in ¼ skodelice vrele vode ter pustite stati nekaj sekund. 

Očistite mikrovalovko. ½ kisa in ½ vode segrejte v mikrovalovki in pustite, da para nekaj časa izhlapeva. Obrišite s suho krpo.

Zaščitite pipo. Pipo v kopalnici namažite z otroškim oljem in preprečite, da bi se na njej pojavljale vodne lise.

QL nasveti naših obiskovalcev

Kakšen je vaš recept za spomladansko čiščenje?

Odstranim stvari, ki jih ne nosim ter v ospredje postavim spomladansko-poletna oblačila. Vesna, 28, Qlandia Kamnik

Soda bikarbona je odlična. Doris, 42, Qlandia Maribor

Za vsak dan si zadam eno sobo, tako se mi ne zdi, da je veliko. Lidija, 33, Qlandia Krško

Posebnih nasvetov ali receptov nimam, vsako pomlad pa je moje prvo opravilo čiščenje oken. Marina, 34, Qlandia Ptuj

Pomladansko čiščenje prepustim ženi. Janez, 64, Qlandia Kamnik

Namesto čistil limona in alkoholni kis. Ker sta okolju prijazna, tudi zaradi otrok. Tea, 34, Qlandia Novo mesto

Vedno najprej pobrišem prah in nato posesam. Uporabljam vodno krpico in občasno kakšno čistilo. Diana, 50, Qlandia Novo mesto

Globinsko čiščenje avta. Mihael, 30, Qlandia Kamnik

Dobra glasba, čiščenje je tako veliko enostavnejše. Jan, 25, Qlandia Krško

Posebnega recepta nimam. Vsako pomlad si iz omare vzamem vsa oblačila, jih potem vse lično pospravim nazaj, tiste, ki pa jih več ne nosim, pa podarim naprej prijateljicam, ali pa jih mama odpelje komu, ki jih potrebuje. Tako si naredim prostor v omari za nove stvari. Veronika, 19, Qlandia Ptuj

Vas zanima, kako se spomladanskega čiščenja lotiti brez kopice kemikalij – s pomočjo preprostih snovi, ki so poceni, učinkovite in varne?

Nasvete o učinkovitem čiščenju poiščite v knjigarnah Qlandie

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#dom #dogajanje
Zdravo spanje

Kakovosten spanec, ob katerem se zbudite spočiti, nasmejani in polni zagona za nov dan pogosto ni odvisen zgolj od vašega osebnega počutja. Upoštevajte spodnje in se pripravite na najboljše spanje vašega življenja!

#dom
Na zraku
S prezračevanjem dosezite boljšo kakovost življenja. Izognite se pogostim nadlogam slabega zračenja z našimi nasveti, na dogodku v Qlandii Krško pa spoznajte optimalne rešitve za zdrav in zračen dom.
#dom
Rastline, ki odganjajo komarje
Veranda, dobra družba in lahkotna sapica, ki krasi prelep poletni večer. Sliši se idilično, kajne? Vendar to idilo kaj kmalu razbije nadležno brenčanje žuželk, ki so tudi same prišle na gostijo. 
#dom
Mini maksi zabava doma

Priredite domačo zabavo, ki si jo bodo vaši mali škrati in tudi drugi še dolgo zapomnili. Potrebujete le nekaj osnovnih pripomočkov za ustvarjanje – za izvirne ideje pa poskrbimo mi!

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKranj