Qlandia
QL recept: Originalni italijanski pesto »Genovese«

QL recept: Originalni italijanski pesto »Genovese«

Poskusite jo na testeninah, piščancu ali kar na vročih popečenih kruhkih kot aperitiv.

Različic, kako pripraviti priljubljeno svežo sredozemsko omako pesto, je vsaj toliko, kolikor je dni v letu. Z orehi, suhimi paradižniki, pistacijami, skuto, mandlji, peteršiljem, bučkami pa tudi čilijem in še marsičim. Poimenovanje pesto izvira iz italijanske besede pestare, ki pomeni tolči oziroma tlačiti. Logično, saj vse sestavine postavimo v možnar in jih tako dolgo tlačimo oziroma mečkamo, dokler ne dobimo lepo povezane omake.

Najbolj slaven in razvpit pa je zagotovo ligurski pesto Genovese. Tega imamo tudi običajno v mislih, ko govorimo o pestu. Narejen je iz preprostih, vendar kakovostnih svežih sestavin, ki jih lepo pregnetemo v živahno zeleno omako.

Sestavine:

  • 120 g svežih listov bazilike
  • 80 g parmezana
  • 2 stroka česna
  • 60 g pinjol
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol, poper

Baziliko operemo v hladni vodi in jo dobro osušimo s papirnato brisačko. Parmezan naribamo, česen olupimo in stremo. V možnarju pretlačimo baziliko, česen in pinjole, dodamo parmezan ter solimo in popramo po okusu. Zmes tlačimo s krožnimi gibi. Postopoma dolivamo olje, dokler ne dobimo kremaste omake.

Pesto uporabimo takoj, ali ga v zaprtem kozarcu hranimo v hladilniku. Za daljšo obstojnost preostanek kozarca do vrha napolnimo z olivnim oljem.

Prenesi recept

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?