Qlandia
Boj z odvečno vlago
Boj z odvečno vlago
Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Zarošena okna, neprijeten vonj po zatohlem in morda celo prve temne lise, ki nakazujejo, da se je plesen že naselila v kotičke stanovanja. Čestitamo! Tudi vas je doletela nadloga odvečne vlage. Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Optimalna vlažnost prostora se giblje med 40 in 60 %, če pa je višja od 80 % se že lahko pojavijo nadloge, povezane z odvečno vlago. Najbolj nadležna med njimi je zagotovo plesen, saj lahko povzroči razvoj alergij in revmatizmov. Za boljšo kakovost življenja moramo zato omejiti vire vlage v stanovanju ter poskrbeti za ustrezen odvod le-te.

PERILO OBEŠAJTE ZUNAJ

Sušenje perila v prostoru lahko prinese tudi do 7 litrov dodatne vlage. Če perila ne morete sušiti zunaj, uporabite sušilni stroj ali prostor opremite s kakovostnim razvlažilcem, ki bo odvečno vlago hitro odstranil. Radiator bo perilo sicer res hitreje posušil, odvečne vlage pa se z njim ne boste rešili.

PRI KUHANJU UPORABITE POKROVKO

Tako boste vsaj deloma preprečili uhajanje vlage v zrak, hrana pa bo hitreje kuhana, kar pomeni, da boste vir dodatne vlage hitreje izključili. Uporabite tudi kuhinjsko napo, ki učinkovito srka in odvaja paro, ter zaprite vrata, da se vlaga ne razleze po prostorih.

PROSTORE REDNO ZRAČITE

Vlago boste iz prostora najlažje odgnali s kratkimi prepihi, ki jih ponovite večkrat dnevno. Še posebej dobro prezračite kuhinjo po kuhanju ter kopalnico po prhanju. P.S. – če je zunaj veliko vlage, zračenje in prepihi ne bodo učinkoviti.

ODSTRANITE DRVA IN RASTLINE

To še ne pomeni, da morate živeti v sterilnih prostorih brez zelenja, vendar so rastline velik proizvajalec vlage v prostoru, zato jih v najbolj vlažnih obdobjih poskušajte postaviti vsaj za nekaj časa na balkon ali dvorišče. Les tudi pripomore k zadrževanju vlage, zato drva raje shranjujte zunaj pod streho.

KRAJŠE PRHANJE Z BOLJ HLADNO VODO

Dolgo zadrževanje pod vročo prho je odlična priložnost za ustvarjanje dodatne vlage. Poskusite čas prhanja skrajšati ali uporabiti nekoliko hladnejšo vodo. Če to ne gre, med prhanjem prižgite kopalniški ventilator in prostor dobro prezračite. Okno pustite odprto tudi nekaj časa po prhanju, vse dokler ogledalo ni več zarošeno.

OMISLITE SI RAZVLAŽILEC ZRAKA

Najlažji način, kako se znebiti odvečne vlage v prostorih, je zagotovo uporaba priročnega razvlažilca. Za manjše prostore bo zadostoval že kompakten prenosni odstranjevalec vlage na osnovi solnih tablet ali drugih spojin, ki nase vežejo vodo, za večje prostore pa boste potrebovali električni razvlažilec, ki bolj učinkovito posrka odvečno vlago iz zraka.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Krško