Qlandia
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.

Varnost je vedno na prvem mestu!

Kuža nikakor ne spada na sovoznikov sedež, niti v naročje voznika. Čeprav se morda zdi gledanje skozi odprto okno s plapolajočimi ušesi nadvse zabavno, ima lahko takšno početje za kužka nevarne posledice. Raje se jim izognimo!

Načinov, kako varno peljati naše štirinožne prijatelje v avtu, je veliko. Nekateri izberejo transporterje, ki morajo biti dovolj veliki in zračni, drugi posebne sedeže za kužke, spet tretji prisegajo na uporabo posebnega varnostnega pasu in oprsnice za pse. Kot že rečeno, kosmatinec mora vedno sedeti zadaj, da ne bi oviral svoje in voznikove varnosti. Če ima avto velik prtljažni prostor, lahko kužka vozimo v njem. Seveda mora biti prtljažnik prazen – da psa med vožnjo ne poškoduje kakšen predmet. Če se kuža vozi v prtljažnem prostoru, je potrebno prostor med zadnjima sedežema in prtljažnikom ograditi s posebno pregrado, ki jo lahko kupimo v trgovinah za male živali.

Ko je za varnost poskrbljeno, je treba pomisliti še na nekaj stvari. Preden se s kužkom odpravimo na dolgo potovanje z avtom, ga je potrebno počasi privajati na to prevozno sredstvo. Najprej se z njim odpravimo na krajše izlete, na koncu vsakega takšnega izleta pa naj ga pričaka kakšen posladek in dolg sprehod – tako bo vožnjo z avtomobilom dojemal kot nekaj pozitivnega. Čas vožnje vsakokrat nekoliko podaljšamo.

Pred daljšim potovanjem z avtom preverimo zalogo pasje hrane in morebitnih zdravil. Prav tako preverimo ažurnost cepljenj in pripravimo potni list. Kužku priskrbimo ovratnico, na kateri naj bo zapisana naša telefonska številka. Priporočljivo je tudi, da nakupimo zalogo ustekleničene vode – voda, ki bo na voljo na poti in na cilju, morda ni pitna. To lahko povzroči kar nekaj zapletov.

Potrebščine za na pot

Na dan pred potovanjem spakiramo hrano, vodo, potovalne posode, posteljico, povodec in ovratnico, igračke, priboljške, krtačo, brisače, vrečke za iztrebke, prvo pomoč za kužke, torej vse potrebščine, ki bi jih potrebovali tudi doma.

Nekaterim psom je lahko v avtu slabo. Priporočljivo je, da kužka na dan potovanja hranimo z lahkimi obroki, nekje 4-6 ur pred potovanjem pa naj sploh ne bi jedel. Tako bomo preprečili potovalno slabost. K temu veliko prispeva tudi mirna vožnja.

Pred odhodom dobro prezračimo avto, kužka varno in udobno namestimo vanj in prižgemo klimo. Na daljših potovanjih moramo na vsake 2-3 ure opraviti postanek, da se lahko kuža odžeja, olajša in si pretegne noge.

Psa nikoli, pod nobenim pogojem, ne puščamo samega v avtu, še posebej velja to v poletnih mesecih, ko se temperature v avtu ekstremno hitro dvigajo! Visoke temperature lahko pri kužku hitro povzročijo vročinski udar ali pa kap. Če že moremo hitro stopiti v trgovino ali na bencinsko črpalko, ga raje privežimo ob kakšno drevo, kjer bo lahko na nas mirno počakal v senci.

Vožnja z avtom je lahko zelo zabavna, a hkrati tudi zelo nevarna. S kužkom ali brez, na cesti moramo biti vedno previdni in strpni.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Krško