Qlandia
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

Takoj, ko pomislimo na Španijo, se nam pred očmi poleg turkiznega morja in zloglasne opoldanske sieste takoj nariše slikovita obmorska terasa in s soncem obsijana ponev s tipično paello. Bogati okusi mediteranskih začimb, med katerimi kraljuje žafran, morskih sadežev in riža se odlično prepletajo v pravo kulinarično mojstrovino. In čeprav je bila paella včasih hrana revnih ribičev – vanjo so namreč vrgli vse, kar so imeli tisti dan pri roki – si danes španske kulinarike ne znamo predstavljati brez nje. Za vse, ki želite to dobroto iberskega polotoka preizkusiti tudi doma, smo pripravili recept, ob katerem se vam bodo pocedile sline. Preizkusite ga.

QL zanimivost

Izraz paella izvira iz španske besede ponev. Jed so namreč že v starih časih pripravljali v veliki ponvi in jo v njej tudi postregli. Ta tradicija še ohranja še danes in verjemite nam, zaljubili se boste v hrustljavo skorjico, ki na ponvi nastane med kuhanjem.
Sestavine poiščite v trgovini Spar ali Interspar v svoji Qlandii

 Sestavine: 

  • 250 g riža (naj bo primeren za rižote, npr. Arborio)
  • 250 g morskih sadežev – rakci, lignji, školjke, ribe (uporabite poljubno mešanico)
  • 2 stroka česna
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 paradižnika (narežemo na majhne kocke)
  • 1 rdeča paprika (narežemo na majhne kocke)
  • 3 žlice olivnega olja
  • ¼ žličke žafrana
  • 1 žlička mešanice mediteranskih začimb (timijan, bazilika, rožmarin, peteršilj … lahko uporabite tudi mešanico začimb za paello)
  • 1 žlička začimbne rdeče paprike
  • sol in poper
  • 5 do 7 dl jušne osnove
  • nekaj krhljev limone

Žafran prelijemo z nekaj vroče vode in počakamo 10 minut, da se okus razvije. V večji ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo strt česen, čebulo in papriko do mehkega. Dodamo paradižnik in začimbe ter kuhamo 2 do 3 minute. Prilijemo 5 dl jušne osnove in pustimo, da zavre. V ponev stresemo riž. Premešamo, da se enakomerno porazdeli. Sedaj kuhalnico damo na stran in zelo pomembno je, da jedi ne mešamo več. Ponev pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut, da je riž že skoraj kuhan. Pazimo, da se riž ne sprime na ponev – občasno malo potresemo in vsake 5 minut premaknemo, da ogenj neposredno segreva drugi del ponve. Če opazimo, da v ponvi primanjkuje tekočine, po malem dolivamo jušno osnovo. Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo v ponev morske sadeže. Za lepši efekt jih lepo simetrično porazdelimo. Ponovno pokrijemo, da se morski sadeži skuhajo in riž lepo zapeče (tukaj nastane tista okusna hrustljava skorjica, ki da paelli pravi značaj). Odstavimo in pustimo 10 minut. Dodamo krhlje limone in postrežemo kar v ponvi, v kateri se je paella kuhala.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Krško