Qlandia
Kako se pripraviti na posvojitev?
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 

 Razmislek pred posvojitvijo 

Pred posvojitvijo dobro razmislite, kakšnega družinskega člana želite in ste zmožni sprejeti. Ob tem se ne odločajte le po ljubkem videzu, pretehtajte tudi lastnosti in karakter, ki so pomembnejši od barve ali puhaste dlake. V vsakem priporočenem zavetišču z vami opravijo posvojitveni razgovor, ki je namenjen obojestranskemu spoznavanju. Bodoči posvojitelj predstavi svoj način življenja, svoje želje in izkušnje z vzgojo živali, skrbnik zavetišča ga hkrati seznani z vsemi znanimi informacijami o izbrani živali. Ker gre za pomemben del uspeha posvojitve, sta iskrenost in sodelovanje nujno potrebna.

 Prednosti posvojitve 

Živali iz zavetišča niso neznanci s skrivnostno zgodovino. Res je, da skoraj zagotovo nimajo rodovnika, a so po drugi strani skrbno pregledane, veterinarsko oskrbljene in cepljene. Skrbniki med bivanjem kosmatincev v zavetišču spremljajo njihov značaj, vedenje in odzive v raznolikih situacijah. Zato boste pri novem ljubljenčku povsem seznanjeni z njegovimi navadami in zdravstvenim stanjem. Izbrali pa boste lahko takšen karakter, ki je uglašen z vašim življenjskim slogom. Ob tem naj vas ne skrbi starost posvojenca, ker imajo starejši psi in psičke že privzgojene »domače« navade.

 Na kaj morate biti pripravljeni? 

Prvi so finančni izdatki. Že pri prevzemu vašega novega družinskega člana boste morali plačati del stroškov oskrbe v zavetišču. Sledijo pa redni stroški za hrano, opremo in veterinarske preglede, ki so nujni, a ne ravno nizki. Ne pozabite, da je žival enako vredna kot katerikoli drugi družinski član.

Vsaka žival ima tudi svoje potrebe in način življenja. Zahteva redne sprehode, pušča dlako, opravlja potrebo, reagira, če ji kaj ni všeč in tako naprej. V pripravi na sobivanje se je tako nujno pripraviti – ne le na sončne in srečne dneve, ampak tudi na vsakdanje zadeve, kot je nakup in priprava hrane, jutranje vstajanje, pospravljanje umazanih tal po vrnitvi s sprehoda.

 Privajanje na novi dom 

Ne pozabite tudi, da je vsaka sprememba okolja stresna za vsa živa bitja, s kosmatinčki vred. Zato bo verjetno tudi vaš po prihodu v novi dom živčen, lahko se bo odzival z lajanjem ali opravil potrebo kar doma. Takrat bo potreboval največ vaše pozornosti, oskrbe in čustev. Da mu spremembo čim bolj olajšate, pripravite vse potrebno vnaprej – kupite hrano, ki je je vajen, uredite ležišče, nabavite pripomočke za nego. Z izbiro vam bodo pomagali v zavetišču, kjer vam bodo tudi povedali, kaj potrebujete za prevzem živali (transportni boks, povodec, ovratnico). Na pot vas bodo poleg dokumentov pospremili z zalogo hrane za dva dni in najljubšo igračko vašega ljubljenčka.

A naj ne pozabimo. Vsaka odgovorna posvojitev zapuščene živali šteje in pomeni novo priložnost tako za žival kot za vas ter prinaša veliko sreče na obeh straneh.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKrško