Qlandia
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
Veselje ob koncu leta pogosto pospremijo ognjemeti in glasno pokanje. Čeprav se nam ob prekrasnih ognjemetih oči kar razsvetlijo in neizmerno uživamo ob lesketajočih se iskricah, ki prekrijejo magično zimsko nebo, pa je situacija v očeh naših domačih ljubljenčkov precej drugačna. Živali imajo namreč veliko bolje razvit sluh in močno pokanje je pri njih pogosto znak za nevarnost. Ne samo, da se ustrašijo glasnega pokanja, pogosto ne vedo oziroma ne razumejo od kod pokanje prihaja, kar jih vznemiri, prestraši in pogosto v iskanju zavetja spodbudi tudi v pobeg. Ker želimo, da bi tudi vaši ljubljenčki čim bolj uživali v prazničnem času, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako jim lahko pomagate prebroditi ta »strah pred prazniki«.

Pripravite jih na pokanje

Glasnim pokom se decembra, še posebej če živimo v mestu, žal ne bomo mogli izogniti. Zato živali pripravimo oziroma postopoma privadimo na glasne dražljaje. Kako se bo žival odzvala na glasno pokanje je v veliki meri tudi stvar socializacije in vzgoje, zato jo poskušamo privaditi tudi na prisotnost močnih, nenadnih zvokov. Pomaga tudi, če jo ob tem nagradimo, saj bo žival začela dojemati šum kot nekaj pozitivnega in bo postopoma prebrodila strah.

Zagotovite zavetje

Instinktivni odziv živali ob glasnem pokanju je, da si poišče zavetje in se skrije. Zato svojim malim ljubljenčkom pripravite udoben temen in čim bolj tih kotiček, kamor se lahko umaknejo, ko jih je strah pokanja. Dovolite jim, da se tam zadržujejo, dokler se ne počutijo varne. Tudi živalim, ki običajno živijo zunaj, dovolite, da se premaknejo v notranje prostore, če vidite, da jih je strah. Če se žival stisne k vam v objem, dovolite, da ostane pri vas in jo tako pomirite.

Obnašajte se mirno

Ob glasnem pokanju se obnašajte, kot da to ni nič nenavadnega in mirno opravljajte svoje stvari dalje. Tudi, če bo ljubljenčka strah, bo iz vašega obnašanja zaznal, da ne gre za nič pretresljivega in se bo najbrž postopoma tudi sam pomiril. Ne zganjajte panike, če opazite, da ga je strah, saj bo tako dobil občutek, da je nekaj narobe, kar bo strah samo še stopnjevalo.

Ne pustite jih same

Če veste, da je vašega ljubljenčka strah glasnega pokanja, ga nikakor ne pustite samega doma. Ostanite z njim, ponudite mu oporo in zavetje ter spremljajte, kako se na pokanje odziva. Ko sami ne morete poskrbeti, se dogovorite z nekom, ki ga žival pozna, da spremlja dogajanje in po potrebi vskoči na pomoč.

Praznične dni preživite v mirnem okolju

Seveda je najboljša rešitev umik iz okolja, kjer bo žival izpostavljena močnim hrupom. Zato, če le imate možnost, se v prazničnih dneh, ko je na sporedu največ hrupa in pokanja, umaknite v bolj mirno okolje, na primer v kočo v hribih ali na podeželje. Tako boste večino hrupa preskočili in preživeli mirne praznike.

Žival zamotite

Preusmerjanje pozornosti je dobra tehnika, ko se hrupu ne moremo izogniti. Vašemu ljubljenčku prinesite novo igračo in se z njim igrajte v času, ko je na sporedu glasno pokanje. Pozornost bo tako usmerjena v vas in skupaj preživet čas, manj pa v dogajanje zunaj doma. Pomaga tudi, če pokanje nekoliko preglasite – prižgite radio ali televizijo.

Pritrdite svoje podatke na ovratnico

Kljub vsem ukrepom in pripravam se lahko zgodi, da žival ob glasnem pokanju pobegne in se zgubi. V takem primeru je dobro preventivno poskrbeti s kontaktnimi podatki na ovratnici, saj bo tako vaš ljubljenček najlažje našel pot k vam domov.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAKrško