Qlandia
Svinjska pečenka z zelišči
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.

Razmišljamo o glavni jedi prave praznične pojedine in v morju različnih predlogov vsekakor izstopa en – svinjska pečenka! Zakaj svinjina? Ker že po starem ljudskem izročilu pravijo, da je treba na novega leta dan ter ob pomembnih slavjih na mizo postaviti svinjsko meso. Prašiči namreč že po svoji naravi vedno rijejo naprej in, kot pravi ljudsko izročilo, bo tovrstno meso prineslo uspeh in napredovanje. Če verjamete ljudskim vražam ali ne, to je vaša stvar, mi pa vsekakor verjamemo, da vas bo ta sočna pečenka tako navdušila, da jo boste kmalu pripravili znova … in znova, in znova.

Potrebujemo

  • Pribl. 1,5 kg svinjske potrebušine
  • 1 skodelico grobe soli
  • 1 skodelico sladkorja
  • 2 žlici brinovih jagod
  • 2 žlici kardamoma
  • 2 žlici popra v zrnju
  • 1 žlico pimenta v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • 3 žlice masla
  • 3 stebla zelene (nasekljana)
  • 1 majhno čebulo (nasekljana)
  • 3 stroke česna (nasekljani)
  • 2 skodelici krušnih drobtin
  • 1 skodelico peteršilja (nasekljan)
  • 1 žlico žajblja (nasekljan)
  • 2 žlici timijana 
  • ¼ skodelice jušne osnove

Priprava

kozici združimo 2 skodelici vode, sol, sladkor, brinove jagode, kardamom, poper, piment in lovorove liste. Pripeljemo do vretja in med mešanjem kuhamo toliko časa, da se sladkor in sol raztopita. Odstranimo z ognja in primešamo še 4 skodelice hladne vode. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, približno pol ure. Svinjsko potrebušino postavimo v večjo plastično vrečko s patentom za zapiranje, prilijemo pripravljeno slanico in tesno zapremo. Pustimo  v hladilniku vsaj 8 do 12 ur, da se pečenka v slanici marinira.

Pripravimo nadev. V večji kozici na srednjem ognju raztopimo maslo. Ko rahlo brbota, dodamo zeleno, čebulo in česen ter kuhamo približno 5 minut. Občasno premešamo. Dodamo drobtine, peteršilj, žajbelj in timijan in med mešanjem kuhamo še 1 minuto, da se sestavine lepo premešajo. Nato prilijemo še jušno osnovo in ob občasnem mešanju kuhamo še toliko časa, da mešanica vpije vso tekočino. Odstavimo in pustimo, da se nadev za našo pečenko ohladi na sobno temperaturo. Nadev lahko pripravimo tudi en dan prej. Shranimo ga v hladilniku in pred uporabo vzamemo vsaj kako uro prej iz hladilnika, da se nadev ogreje na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na 220 °C. Svinjsko potrebušino vzamemo iz slanice (to zavržemo) in dobro obrišemo s papirnato brisačo. Na delovni površini jo razgrnemo s plastjo maščobe navzdol. Enakomerno namažemo z nadevom in previdno tesno zavijemo po dolgi stranici. Prevežemo s kuhinjsko vrvjo, da se pečenka ne odvije.

Pečenko damo na pekač in postavimo v ogreto pečico za 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 130 °C in pečemo še 1,5 h oziroma dokler sredica pečenke ne doseže 63 °C (preverimo s termometrom za meso). Pečenko vzamemo iz pečice, postavimo na rešetko ali kuhinjsko desko in pustimo še 15 minut, da počiva in se sokovi lepo razporedijo. Nato razrežemo in serviramo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Krško