Qlandia
Ampak mami, meni se ne spi!

Se tudi vaš malček na vse pretege upira odhodu v posteljo? Če nimate sreče, da vaš otrok takoj ob odhodu v posteljo zaspi kot mali polhek, je čas, da pred spanjem uvedete rutino, ki bo malčka umirila in navadila na spanje ob določenem času.

Otroci, še posebej tisti bolj živahni, bodo našli 1000 in eno stvar, ki bo bolj zanimiva od odhoda v posteljo. Odkrivanje novih stvari, raziskovanje, zabava – ničesar nočejo zamuditi! Če se želimo izogniti slabi volji in prerekanju, ko nastopi ura za spanje, moramo pri otrocih vzpostaviti rutino, ki jih bo korak za korakom pripravila na počitek in zazibala v prijeten spanec. Zaporedje in čas aktivnosti pred spanjem naj bosta vedno enaka, saj se ju bo otrok tako navadil in lažje preklopil na čas za počitek.

QL zanimivost

Otroku moramo vsak dan zagotoviti dovolj spanja. Med spanjem se namreč obnavlja rastni hormon, ki poskrbi za njegov zdrav razvoj. Malčki med prvim in petim letom starosti potrebujejo dnevno od 10 do 14 ur spanja.

Preverjeni koraki, ki bodo v sanje zazibali tudi najbolj živahnega malčka

Ugasnite vse ekrane

Ne glede na to, ali gre za televizijo, računalnik, tablico ali mobilni telefon. Zanimivo in dinamično dogajanje na ekranih polno zaposli otrokov um in ga posledično ohranja budnega. Zato uro pred spanjem ugasnite vse ekrane in otrokovim možganom dovolite, da se počasi umirijo.

Prijetna topla kopel

Topla voda sprosti telo, poglobi dihanje in prežene nemir. Zato se bodo tudi bolj živahni in razigrani otroci v topli kopeli postopoma umirili ter postali zaspani. Za lažje spanje lahko kopeli dodate tudi kapljico eteričnega olja mandarine, sladke pomaranče, rimske kamilice, nerolija ali sivke. Vendar ne pretiravajte s količino. Močan vonj bo namreč otroka razdražil in dosegel ravno nasprotni učinek.

Sobica pripravljena na spanje

Otroško sobo pred spanjem prezračite, nato pa zatemnite in iz nje odstranite vse moteče dejavnike, ki bi lahko zbudili zanimanje ali pozornost malčka pred spanjem. Okolje za spanje naj bo čim bolj mirno in tiho. Posebno pozornost pa namenite tudi posteljnini. Ta naj bo iz naravnih materialov, mehka in prijetna na otip. 

Toplo razvajanje

Za še slajše zazibanje v spanec pripravite malčku topel napitek. Že stare mame so poznale sladek recept proti nespečnosti: toplo mleko z medom. Ni skrivnost, da toplo mleko spodbuja boljši spanec, dodatek medu pa bo poskrbel za sproščanje serotonina, ki velja za pomirjevalo. Namesto mleka lahko poskusite tudi s toplim zeliščnim čajem. 

Pižama, umivanje zobkov in pravljica

Čeprav je slišati zelo klišejsko, bo ta zaključni del rutine otroka zanesljivo zazibal v sladki spanec. Zaključite rutino z malce nežnega razvajanja in nato pustite otroka, da počasi zaspi.  

QL namig
Pri pripravah na spanje uporabite nižjo jakost glasu ter ostanite mirni in sproščeni. Vsako prerekanje, kričanje ali karanje bo pri otroku dvignilo raven adrenalina in ga ohranjalo budnega.
Najlepše pravljice za lahko noč v Qlandii
Grimmove pravljice

Grimmove pravljice

Zbirka najlepših Grimmovih pravljic.
Živalske zgodbe

Živalske zgodbe

Zbirka najlepših živalskih zgodb.
Medvedje zgodbe

Medvedje zgodbe

Zakladnica medvedjih zgodb.
Andersenove pravljice

Andersenove pravljice

Zbirke najlepših Andersenovih pravljic.
Mali princ

Mali princ

Najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota Antoinea de Saint-Exupéryja.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor