Qlandia
7 QL receptov za gurmansko pokovko
Popestrite filmski večer z izvirnimi različicami tega preprostega prigrizka. 

Film je pripravljen, druščina zbrana in pijača prijetno ohlajena. Za popoln filmski večer potrebujete samo še sveže pripravljeno pokovko. Poskusite ji dodati nekaj osebnosti po spodnjih receptih. Zagotovimo vam, da boste z njo poželi val nepopisnega navdušenja.

Osnova za spodnje recepte je srednje velika skleda sveže pripravljene pokovke. Pripravite polivko po izbranem receptu in uživajte v vedno novih okusih, ki se jim nihče ne bo mogel upreti.

1. Mehiška – z limeto in čilijem

  • 60 g masla
  • 1/8 žličke čebule v prahu
  • 1/8 žličke česna v prahu
  • ½ žličke čilija v prahu
  • Nastrgana lupina 1 limete
Maslo stopimo ter vanj vmešamo vse začimbe in lupinico limete. Počasi prelijemo pokovko in med tem večkrat premešamo. 

2. Rustikalna s parmezanom

  • 60 g masla
  • ½ skodelice ribanega parmezana
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke suhega peteršilja

Maslo stopimo. Dodamo česen in peteršilj, premešamo ter postopoma prelijemo po sveže narejeni pokovki. Potresemo s parmezanom in dobro premešamo.

3. Slastna s slano karamelo

  • 60 g masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica soli

V posodi stopimo maslo, dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo, da se sestavine stopijo. Zavremo in pri nizki temperaturi brez mešanja kuhamo 4 minute. Pripravljeno pokovko razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Prelijemo z vročo karamelo in premešamo, da se enakomerno razporedi. Pokovko postavimo za 30 minut v pečico, ogreto na 150 °C.

4. Z mešanico mediteranskih začimb

  • 60 g masla
  • 2 žlički mešanice suhih mediteranskih začimb (origano, bazilika, rožmarin, sivka, timijan …)

V stopljeno maslo vmešamo začimbe, malo pokuhamo, da začimbe sprožijo svojo aromo in še vroče polijemo po pokovki. Večkrat premešamo in po potrebi dodatno solimo.

5. Gurmanska s tartufi

  • 60 g masla
  • 1 žlička olja s tartufi
  • ¼ skodelice ribanega parmezana
  • Sol, poper

    Maslo stopimo in vanj vmešamo olje s tartufi. Polijemo po sveže pripravljeni pokovki. Solimo in popramo po okusu ter potresemo s parmezanom. Dobro premešamo.

    6. Z omako barbecue

    • 60 g masla
    • 1 žlička kumine
    • 1 žlička paprike v prahu
    • 1 žlička česna v prahu
    • 1 žlička čilija v prahu
    • 1 žlička barbecue omake
    • 100 g čipsa z okusom barbecue (zdrobljen)

    V stopljeno maslo vmešamo vse začimbe. Pokovko zmešamo z zdrobljenim čipsom in polijemo s pripravljenim maslom. Dobro premešamo in po potrebi dodatno solimo.

    7. Za posladkat s cimetom

    • 60 g masla
    • 100 g kosmičev za zajtrk z okusom cimeta (rahlo zdrobljeni)
    • 75 g sladkorja
    • 2 žlici cimeta v prahu
    • 1 žlička soli

    Maslo in sladkor skupaj stopimo in polijemo po sveže pripravljeni pokovki. Dodamo vse ostale sestavine in premešamo.

    Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

    #kulinarika
    Ste že slišali za Poke Bowls?
    Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
    #kulinarika
    Recept: Po-velikonočni žepki

    Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

    #kulinarika
    Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

    Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

    #kulinarika
    Pisani italijanski piščanec

    Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

    #kulinarika
    Poširane hruške s sladoledom
    Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
    #kulinarika
    Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
    Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
    QL MAGAZIN
    Prelistaj po novih QL trendih
    Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
    Izberite vrednost
    Izberite tip darilne kartice
    Že imate svojo QL kartico?

    QL novičke

    Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

    Sporočite nam

    Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

    Maribor