Qlandia
Ko jekleni konjiček zamrzne

Vsi, ki imamo čez noč zunaj parkiran avto, poznamo to nadlogo. Ko se temperature spustijo pod ničlo in avto nekaj ur miruje, se hitro na njem pojavi plast ledu, ki nam para živce in za dobro jutro prikliče marsikatero kletvico, ko ga v naglici skušamo odpreti in očistiti. Da bodo jutra to zimo manj stresna (vsaj kar se avta tiče), smo za vas zbrali nekaj QL trikov, ki bodo vaše jeklene konjičke hitro osvobodili posledic pretekle ledene noči.

Prvo svarilo: avta ne polivajte z vrelo vodo!

Verjamemo, da vas v jutranjem mrazu najbolj mika napolniti plastenko z vročo vodo in z njo raztopiti led. Napaka! Hitra velika razlika v temperaturi, ki nastane zaradi polivanja vroče vode po ledenem avtu, lahko namreč povzroči pokanje steklenih površin. Torej, če ne želite avtomobila namesto v službo odpeljati na popravilo stekel, se taljenju ledenih stekel z vročo vodo raje izognite.

Pripravite si raztopino za odtajanje

Raje kot z vročo vodo, poskusite stekla odtaliti s posebno tekočino za odtajanje. V specializiranih trgovinah lahko tekočino kupite ter z njo preprosto poškropite ledena stekla, počakate in obrišete z brisalci. Raztopino za odtajanje si lahko pripravite tudi doma. Zmešajte 3 merice alkoholnega kisa z eno merico vode, nalijte v steklenico z razpršilom in poškropite po steklenih površinah. Led se bo sam začel odtajati, lahko pa postopek pospešite s strgalom za led. 

Zamrznjena ključavnica

Pri tistih modelih avtomobila brez daljinskega odklepanja, se muke ob ledenih jutrih začnejo že pri odklepanju avtomobila. Led v ključavnici namreč prepreči, da bi ključ vstavili, kaj šele avto odklenili. Poskusite ta trik: kovinski del ključa na hitro segrejte z vžigalnikom in ga nato poskusite vstaviti. Stik tople kovine z ledom bo začel odtajanje. Po potrebi segrevanje ključa večkrat ponovite. Pomagate si lahko tudi tako, da ključavnico poškropite z razkužilom za roke ali WD-40.

Na pomoč, ne morem odpreti vrat!

Tudi, ko vrata odklenete, se lahko zgodi, da zamrznjen rob prepreči odpiranje – vrata so tako rekoč zlepljena. Da v mrzlem jutru ne boste videti kot nepridiprav, ki skuša suniti tuj avtomobil, premažite gumijasto tesnilo z nečim mastnim. Popolnoma OK deluje že kuhinjsko olje, lahko pa uporabite tudi vazelin, silikonsko olje ali kar WD-40. Pazite le, da se na gumijasto tesnilo ne naslonite, saj mastna plast hitro pusti madež na vašem plašču in drugih oblačilih.

Vabljeni v Avtohišo Vrtač, kjer vam poleg novih in rabljenih vozil nudijo servis vašega vozila, popravila, svetovanje in nego tudi za najbolj ekstremne zimske razmere.


Avto pokrijte

Če zjutraj v naglici nimate časa, da bi se ukvarjali z odtajanjem avtomobila, je najboljša rešitev, da avtomobil pokrijete. V prodaji so različne aluminijaste folije in ponjave, ki pokrijejo bodisi cel avtomobil bodisi le nekatere dele. Uporabite lahko tudi stare odeje ali večje brisače, karton, PVC folije, … Zjutraj avtomobil preprosto odkrijete in že greste na pot.

Kaj pa vlaga na notranji strani stekel?

Vlažna meglica na notranji strani stekel pozimi nastane zaradi razlike v temperaturi in vlagi na obeh straneh stekla. Prižgite gretje v avtomobilu na najvišji stopnji in usmerite tok zraka v sprednje steklo, da odvečna vlaga izpari. Za še hitrejšo odmeglitev poskusite tole: poleg gretja sprednjega stekla prižgite še klimatsko napravo na funkciji razvlaževanje (v kolikor je na voljo) in izključite notranje kroženje zraka. S tem boste vlažni zrak usmerili ven in svež suh zrak v notranjost avtomobila.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor