Qlandia
Kako izbrati tekaške copate?

Dejstvo je, da univerzalnih tekaških copat ni. Pa znate izbrati prave?

Tek je najpogostejša oblika rekreacije in če so tudi vas prvi sončni žarki požgečkali po podplatih, kar pogumno pričnite z nabiranjem tekaških kilometrov. Najprej pa poskrbite za primerno obutev in se tako izognite morebitnim poškodbam.

1. Prilagojene obliki stopala

Najosnovnejša delitev tekaških copat temelji na prilagajanju različnim tipom stopal, zato pred nakupom obvezno preverite, ali imate pronacijo (zelo nizek nožni lok, zaradi česar se stopalo med tekom obrača navznoter) ali supinacijo (izrazito visok nožni lok, kar pomeni, da se stopalo obrne navzven). Kdor ima pravilno obliko nožnega loka, si lahko pri izboru tekaških copat privošči skoraj vse.

Kako enostavno preverite vaš tip stopala?

Moker podplat odtisnite na kartonasto podlago. Če je del med peto in prsti prekinjen, gre za supinacijo, če pa loka na odtisu skoraj ni videti, gre za pronacijo. 

2. Pravšnja velikost

Tekaški copat se mora popolnoma prilegati, sicer vam bo stopalo med tekom poplesavalo sem in tja. Le na sprednjem delu imejte za en prst prostora, saj med tekom stopalo pogosto oteče. Petni del copate mora biti utrjen in izdelan tako, da je peta v obuvalu fiksna in nam jo med tekom ne dviguje. 

3. Izbira glede na teren

Modeli tekaških copat so prilagojeni različnim terenom, saj je obremenitev stopala različna na asfaltu, gozdni poti ali na atletskem stadionu.

4. Udobje pri teku

Zelo pomembna pri izbiri tekaških copat je udobnost. Zato si za pomerjanje vzemite čas in ne nakupujte v naglici. Preizkusite čim več copat, ki ustrezajo vaši obliki stopala, so prave velikosti in se v njih počutite udobno. Šele potem prideta na vrsto barva in znamka ;)

5. Pomoč v trgovini

Če ste tekač začetnik, za pomoč pri izbiri prosite svetovalca v vaši športni trgovini. S pomočjo posebne naprave bo naredil analizo vašega stopala, vam priporočil najprimernejše modele copat ter vam omogočil, da jih na tekaški stezi v trgovini tudi preizkusite. 

 POMEMBNO:  Tekaške copate uporabljajte le za tek, za druge športne aktivnosti in prosti čas pa imejte ločen par. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor