Qlandia
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.

Barvanje pirhov je velikonočna tradicija, ki ste se je vsaj kot otrok zagotovo neizmerno veselili. Tako preprosto stvar, kot je navadno jajce, lahko z nekaj domišljije in pravimi namigi spremenimo v pravo umetnino, s katero boste tudi na vaši mizi priklicali pravo praznično vzdušje. Ste naveličani enobarvnih jajc, okrašenih z velikonočnimi nalepkami? Pobrskali smo po spletu in poiskali nekaj zelo enostavnih tehnik z res izjemno QL končnimi rezultati. Poskusite jih tudi sami.

* Pri vseh navedenih postopkih začnemo s trdo kuhanim jajcem ali votlim jajcem, katerega vsebino smo izpihali.

QL marmorni učinek z oljem

Pusto enolično barvo lahko hitro spremenimo v pravo simfonijo oblik in marmornatih vzorcev. V lonček z barvo za pirhe dodamo žlico olja in med barvanjem pirhe malce premetavamo po lončku. Hitro boste videli, kakšen učinek ima olje na barvo. Ko vam je vzorec všeč, jajce vzemite iz barve in pustite, da se popolnoma posuši.

QL namig:

Poskusite lahko tudi dvobarvni učinek. Jajca najprej pobarvajte v svetlejši odtenek (npr. svetlo rožnato), nato pa v modro barvo dodajte žlico olja. Rezultat bo še bolj fantastičen marmorni preplet barvnih odtenkov.
vir: www.craftymorning.com
Oviti v papirnato brisačko

Super barvno prelivanje z nekaj teksture dobimo tudi, če pirhe barvamo ovite v papirnato brisačko.

Potrebujemo:

 • gel barva za pirhe (ali barvilo za hrano v gelu) – 3 do 4 različne
 • papirnate brisačke
 • razpršilo z vodo
 • elastike
 • plastične rokavice (za enkratno uporabo)

Jajce tesno ovijemo v papirnato brisačko in na vrhu zatisnemo z elastiko (naredimo majhno »darilce«). Po kapljicah spuščamo barvo na jajce v naključnem vrstnem redu. Med posameznimi barvami pustimo nekaj prostora, da ohranimo nekaj kontrastov,saj se bo barva razlezla. Ko smo zadovoljni z rezultatom, jajce popršimo z vodo in mokro brisačko rahlo pritiskamo ob jajce, da se barva dobro prime. Pustimo, da se barva popolnoma posuši. Nato jajca odvijemo in odkrijemo lep mavrični rezultat.

vir: onelittleproject.com 

QL namig:

Z bolj grobo brisačko dobimo več teksture na pirhih.
Umetnina z lakom za nohte
Če imate doma nekaj starih lakov za nohte, ki jih ne uporabljate več, je to odlična priložnost, da z njimi ustvarite pravo umetnino.

Potrebujemo:
 • skledica za enkratno uporabo
 • voda sobne temperature
 • laki za nohte (različne barve)
 • plastične rokavice (za enkratno uporabo)
 • zobotrebci
V skledico nalijemo vodo sobne temperature. Lak za nohte počasi zlivamo na vodo v poljubnem krivuljastem vzorcu. Lahko uporabimo več barv hkrati ali ostanemo pri eni. Če je voda prave temperature, bo lak za nohte lebdel na vodni površini. Z zobotrebcem po želji še dodatno premešamo vzorec in razporedimo barvo. Nadenemo si rokavice in jajce do polovice potopimo v vodo z barvo. Popolnoma posušimo, nato po želji ponovimo postopek še na drugi strani jajca.

POZOR! Tako obarvana jajca niso več užitna.
                     vir: www.craftymorning.com
Ste že poskusili s peno za britje?
Zelo zanimiv vzorec dobimo, če pirhe barvamo s pomočjo pene za britje. Postopek pa je tudi zelo zabaven in primeren za ustvarjanje z otroki.

Potrebujemo:
 • kis
 • pena za britje
 • gel barva za pirhe (ali barvilo za hrano v gelu) – 3 do 4 različne
 • pekač za muffine (lahko uporabimo tudi navaden aluminijast pekač za enkratno uporabo)
 • zobotrebci

Jajca namočimo v kisu za 20 minut. Tako jih pripravimo na barvanje (barva se bo bolje prijela in bo intenzivnejša). Po 20 minutah jajca speremo in obrišemo do suhega. Posodice pekača do 2/3 napolnimo s peno za britje. V vsako posodico kapnemo nekaj barve v odtenkih, ki jih želimo na pirhih. Z zobotrebcem rahlo premešamo peno v vsaki posodi, da dobimo lepo mavrično prelivanje barv. Jajce narahlo postavimo na vrh posodice in v celoti ovijemo v barvito plast pene. Pustimo, da se barva prenese na jajce – dlje časa kot pustimo, bolj intenziven bo rezultat. Priporočamo, da pustite kar čez noč. Nato peno rahlo speremo in rahlo obrišemo s papirnato brisačko. Pustimo, da se popolnoma posuši.

Vir: www.countryliving.com

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor