Qlandia
Rastline, ki odganjajo komarje
Rastline, ki odganjajo komarje
Veranda, dobra družba in lahkotna sapica, ki krasi prelep poletni večer. Sliši se idilično, kajne? Vendar to idilo kaj kmalu razbije nadležno brenčanje žuželk, ki so tudi same prišle na gostijo. 
O komarjih govorimo, seveda. Se tudi vi sprašujete, kako se jih dolgoročno znebiti brez kemikalij? Na teraso, vrt ali okensko polico posadite te rastline!

Komarji so močno občutljivi na vonj. Tako kot jih nekateri vonji privlačijo – recimo vonj po znoju, pivu, stopalih in izdihanem CO2 – tako jih nekateri vonji povsem odvrnejo od iskanja žrtve v njihovi okolici. Tako lahko z nekaterimi rastlinami, ki oddajajo komarjem izjemno neprivlačen vonj, prikrijemo našo »privlačnost« in jih odženemo daleč stran od naših vrtnih druženj in zabav. Poglejte spodnji seznam – zagotovo je med njimi kar nekaj rastlin, ki bi jih tudi drugače z veseljem imeli doma.

Citronela

Vsi jo poznamo kot močno dišavnico, ki je največkrat uporabljena v svečah in drugih industrijskih sredstvih proti komarjem. Citronela je v bistvu rastlina trajnica, ki oddaja zelo močan vonj, ki ne samo odišavi okolico, temveč tudi odganja komarje. Posadite jo na vrt ali v cvetlična korita in se poslovite od nadležnih žužkov.

Divja meta

Je manj aromatična kot gojena meta in pogosto jo najdemo na travnikih, na bolj vlažni zemlji. Če jo posadite na vrt ali v cvetlična korita na terasi, bo na komarje imela podoben učinek kot citronela. Odgnala bo tudi mušice, vendar bo privabila čebele in metulje.

Navadna melisa

Melisa je ena tistih rastlin, ki preseneča z vsestransko uporabo. Posadite jo v cvetlične lončke (na vrtu se namreč hitro razraste), ki jih postavite v bližino zunanjih površin, kjer se pogosto zadržujete. Poleg tega, da boste uspešno odgnali komarje, jo boste vedno imeli pri roki za njene zdravilne učinke (pomirja, blaži želodčne težave, pomaga pri prehladu).

Bazilika

Če iščete odlično razmerje med repelentnim učinkom in uporabnostjo, bo bazilika zagotovo na vrhu vašega seznama. Poleg tega, da bodo posajene rastlinice na vrtu ali okenski polici uspešno odganjale komarje, boste v vsakem trenutku imeli na voljo sveže liste začimbe, ki se odlično prilega celi vrsti različnih jedi.

Sivka

Moč dišeče sivke so poznale že stare mame. Nam zelo prijeten vonj mrčesu izjemno smrdi, zato bomo z njeno pomočjo odgnali ne samo komarje, temveč tudi vešče, muhe in drug mrčes. Posajena na vrtu ali v cvetličnih koritih bo obenem lepa dekoracija, posušene šopke pa lahko namestite tudi v notranjih prostorih in se obvarujete pred letečimi nadlogami.

Pomagate si lahko tudi z eteričnimi olji

Če vas gojenje dišavnih rastlinic ne veseli, si lahko v boju proti komarjem pomagate tudi z dišečimi eteričnimi olji. Zelo učinkovita so eterična olja sivke, citrusov, evkaliptusa in rožmarina. Nekaj kapljic izbranega olja (ali poljubne mešanice) zmešajte z malo vode in popršite po oblačilih. Podobno lahko okoli prostora, kjer se boste zadrževali, postavite izparilnike z eteričnimi olji in uživate v večeru brez nadležnega brenčanja okoli vas.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#dom #dogajanje
Zdravo spanje

Kakovosten spanec, ob katerem se zbudite spočiti, nasmejani in polni zagona za nov dan pogosto ni odvisen zgolj od vašega osebnega počutja. Upoštevajte spodnje in se pripravite na najboljše spanje vašega življenja!

#dom
Na zraku
S prezračevanjem dosezite boljšo kakovost življenja. Izognite se pogostim nadlogam slabega zračenja z našimi nasveti, na dogodku v Qlandii Krško pa spoznajte optimalne rešitve za zdrav in zračen dom.
#dom
Mini maksi zabava doma

Priredite domačo zabavo, ki si jo bodo vaši mali škrati in tudi drugi še dolgo zapomnili. Potrebujete le nekaj osnovnih pripomočkov za ustvarjanje – za izvirne ideje pa poskrbimo mi!

#dom
Očistite pralni stroj v 3 enostavnih korakih

Se vam zdi, da perilo, ki ga vzamete iz pralnega stroja, ni več tako čisto in dišeče, kot je bilo včasih? Ne krivite slabega pralnega praška, saj se razlog najpogosteje skriva drugje – v umazanih težje dostopnih skritih kotičkih naprave. Preverite, kako ga enostavno tudi sami očistite.

#dom
Domači pasji priboljški
Tako kot mi so tudi naši pasji prijatelji veseli priboljškov – kot nagrade ali zgolj kot dodaten vir vitaminov in hranilnih snovi, ki jim jih v redni prehrani mogoče primanjkuje. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor