Qlandia
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

Sočne, zdrave in polnega okusa. Domače lučke so ena naših najljubših poletnih pregreh. Tudi zato, ker lahko sami nadziramo, koliko sladkorja vsebujejo (in jih lahko pripravimo tudi popolnoma brez) ter si tako pomagamo ohraniti formo, ki smo jo pridno gradili skozi celo leto. Ko se nam zalušta osvežilen sladoled, si preprosto privoščimo domačo lučko in potešimo željo po sladkem. Ker so tako pisane in sladke pa jih obožujejo tudi otroci (le kdo ne mara sladoleda?!).

Najboljša plat domačih lučk je ta, da jih lahko pripravimo popolnoma po svojem okusu. Domišljiji lahko pustimo, da divje šviga in vsakič znova sestavljamo divje kombinacije, s katerimi presenetimo sebe in domače. Za res popolne lučke moramo upoštevati le nekaj nasvetov oziroma smernic, ki jih navajamo tu spodaj.

 SADNE LUČKE 

Priprava sadnih lučk je zelo enostavna. Sadje očistimo in zmiksamo v gost pire. Sadje je običajno že samo po sebi dovolj sladko, če pa želimo lučke dodatno nekoliko posladkati, lahko v pire vmešamo še nekaj žličk naravnega sladila, kot je med, javorjev sirup ali guavin sirup. Da bi se izognili pretirano ledeni teksturi lučke pa dodamo še nekaj limoninega ali limetinega soka. Za pripravo lučk lahko uporabimo tudi naravni sadni sok (npr. pomaranča, grozdje, jabolko) ali kombinacijo soka in sadnega pireja. Za teksturo in vizualni učinek pa lahko v maso primešamo še nekaj majhnih koščkov ali tankih rezin izbranega sadja.

 KREMASTE LUČKE 

V kremaste lučke dodamo sestavino, ki naredi maso bolj mehko, gladko in kremasto. Najbolj pogosta in priročna sestavina je zagotovo jogurt (grški je še posebej kremast ter bogat s hranili in probiotiki). Sadju lahko dodamo tudi zmiksano banano ali avokado z nekaj soka limone ali limete. Oba sadeža sta namreč že po svoji naravi zelo kremasta in bosta lučki dala pravi občutek sladoleda. Za nekoliko bolj eksotične okuse pa lahko uporabimo nesladkano kokosovo mleko, ki ima že samo po sebi rahlo sladkast okus. Kremasto sestavino lahko v sadje popolnoma vmešamo, da dobimo enakomerno maso, lahko pa le na hitro premešamo in si tako zagotovimo super marmorni vizualni učinek.

 ZAMRZOVANJE 

Ko smo z maso zadovoljni, jo vlijemo v modelčke za lučke. Preden postavimo v zamrzovalnik modelčke rahlo potolčemo ob mizo ali pult, da se masa lepo porazdeli in odstranimo morebitne zračne mehurčke. Glede na izbrane sestavine morajo lučke v zamrzovalniku počivati vsaj 4 do 6 ur, da se celotna masa strdi. Če ne želite tvegati, da bi iz modelčka potegnili samo palčko, pustite lučke v skrinji kar čez noč in se z njimi posladkajte naslednji dan!

Sedaj je čas, da dovolite svoji domišljiji divje švigati in ustvarjati nove sladke okuse. Če nimate idej oziroma ne veste, kako začeti z ustvarjanjem, pa smo za vas pripravili nekaj receptov, s katerimi boste zagotovo zadeli v polno!

Sestavine za spodnje recepte poišči v živilski trgovini v Qlandii

Breskev-mango-jagoda-jogurt

  • 1,5 skodelice jagodnega pireja (sveže jagode zmiksamo)
  • 1,5 skodelice mangovo-breskovega pireja (breskve in mango olupimo, narežemo in zmiksamo)
  • 2/3 skodelice grškega jogurta (lahko mu vmešamo nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta)

Sadje zmiksamo v pire in po želji sladkamo z žličko medu ali javorovega sirupa. Modelčke napolnimo v plasteh. Najprej vlijemo po 2 čajni žlički jagodnega pireja, nato 2 čajni žlički jogurta, nanj pa 2 čajni žlički mangovo-breskovega pireja. Nadaljujemo do polnega, zadnja plast naj bo sadni pire. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur.

Meta-lubenica

  • 3 skodelice kock lubenice (brez pešk)
  • 1 žlica svežih metinih listov
  • 1,5 skodelice kokosove vode
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 žlica medu

V blenderju zmiksamo 2,5 skodelice lubenice, meto, kokosovo vodo, limetin sok in med. Preostale pol skodelice koščkov lubenice narežemo na majhne kocke. Kocke lubenice razporedimo po modelčkih za lučke. Prelijemo s pripravljeno maso, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur, še bolje pa kar čez noč.

Sliva-bazilika

  • 500 g sliv (brez koščic)
  • 2 skodelici vode
  • ¾ skodelice sladkorja (oz. po okusu)
  • ½ skodelice listov bazilike (grobo nasekljani)

Slive kuhamo z vodo in sladkorjem na srednjem ognju približno 10 minut, da se lepo zmehčajo. Odstranimo z ognja, primešamo baziliko in pustimo vsaj eno uro, da se okusi lepo prepojijo. Nato zmiksamo v gladek pire. Precedimo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, dokler se lučke popolnoma ne zamrznejo (vsaj 6 ur).

Rdeča grenivka – rožmarin

  • 1,5 skodelice sveže iztisnjenega soka rdeče grenivke  (cca. 2 veliki grenivki)
  • 0,5 skodelice sladkorja
  • ¼ skodelice vode
  • 2 žlički svežega rožmarina

Sladkor, vodo in rožmarin segrevamo na zmernem ognju in mešamo, da se sladkor v celoti raztopi. Ko zavre, kuhamo še približno 30 sekund, nato odstavimo in pustimo pol ure, da se okus rožmarina prepoji. Rožmarinov sirup precedimo in prilijemo soku rdeče grenivke. Dobro premešamo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik čez noč, da se lučke popolnoma strdijo.

Ananas-kokos-jogurt

  • 1 skodelica kokosovega mleka
  • 2 lončka ananasovega jogurta
  • 1 skodelica svežega ananasa (narezan na koščke)
  • ¾ žličke kokosovega ekstrakta
  • Sladkor (po okusu)

Vse sestavine zmiksamo v gladko maso. Vlijemo v modelčke za lučke, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, da se lučke dodobra strdijo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Maribor