Qlandia
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

Sočne, zdrave in polnega okusa. Domače lučke so ena naših najljubših poletnih pregreh. Tudi zato, ker lahko sami nadziramo, koliko sladkorja vsebujejo (in jih lahko pripravimo tudi popolnoma brez) ter si tako pomagamo ohraniti formo, ki smo jo pridno gradili skozi celo leto. Ko se nam zalušta osvežilen sladoled, si preprosto privoščimo domačo lučko in potešimo željo po sladkem. Ker so tako pisane in sladke pa jih obožujejo tudi otroci (le kdo ne mara sladoleda?!).

Najboljša plat domačih lučk je ta, da jih lahko pripravimo popolnoma po svojem okusu. Domišljiji lahko pustimo, da divje šviga in vsakič znova sestavljamo divje kombinacije, s katerimi presenetimo sebe in domače. Za res popolne lučke moramo upoštevati le nekaj nasvetov oziroma smernic, ki jih navajamo tu spodaj.

 SADNE LUČKE 

Priprava sadnih lučk je zelo enostavna. Sadje očistimo in zmiksamo v gost pire. Sadje je običajno že samo po sebi dovolj sladko, če pa želimo lučke dodatno nekoliko posladkati, lahko v pire vmešamo še nekaj žličk naravnega sladila, kot je med, javorjev sirup ali guavin sirup. Da bi se izognili pretirano ledeni teksturi lučke pa dodamo še nekaj limoninega ali limetinega soka. Za pripravo lučk lahko uporabimo tudi naravni sadni sok (npr. pomaranča, grozdje, jabolko) ali kombinacijo soka in sadnega pireja. Za teksturo in vizualni učinek pa lahko v maso primešamo še nekaj majhnih koščkov ali tankih rezin izbranega sadja.

 KREMASTE LUČKE 

V kremaste lučke dodamo sestavino, ki naredi maso bolj mehko, gladko in kremasto. Najbolj pogosta in priročna sestavina je zagotovo jogurt (grški je še posebej kremast ter bogat s hranili in probiotiki). Sadju lahko dodamo tudi zmiksano banano ali avokado z nekaj soka limone ali limete. Oba sadeža sta namreč že po svoji naravi zelo kremasta in bosta lučki dala pravi občutek sladoleda. Za nekoliko bolj eksotične okuse pa lahko uporabimo nesladkano kokosovo mleko, ki ima že samo po sebi rahlo sladkast okus. Kremasto sestavino lahko v sadje popolnoma vmešamo, da dobimo enakomerno maso, lahko pa le na hitro premešamo in si tako zagotovimo super marmorni vizualni učinek.

 ZAMRZOVANJE 

Ko smo z maso zadovoljni, jo vlijemo v modelčke za lučke. Preden postavimo v zamrzovalnik modelčke rahlo potolčemo ob mizo ali pult, da se masa lepo porazdeli in odstranimo morebitne zračne mehurčke. Glede na izbrane sestavine morajo lučke v zamrzovalniku počivati vsaj 4 do 6 ur, da se celotna masa strdi. Če ne želite tvegati, da bi iz modelčka potegnili samo palčko, pustite lučke v skrinji kar čez noč in se z njimi posladkajte naslednji dan!

Sedaj je čas, da dovolite svoji domišljiji divje švigati in ustvarjati nove sladke okuse. Če nimate idej oziroma ne veste, kako začeti z ustvarjanjem, pa smo za vas pripravili nekaj receptov, s katerimi boste zagotovo zadeli v polno!

Sestavine za spodnje recepte poišči v živilski trgovini v Qlandii

Breskev-mango-jagoda-jogurt

  • 1,5 skodelice jagodnega pireja (sveže jagode zmiksamo)
  • 1,5 skodelice mangovo-breskovega pireja (breskve in mango olupimo, narežemo in zmiksamo)
  • 2/3 skodelice grškega jogurta (lahko mu vmešamo nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta)

Sadje zmiksamo v pire in po želji sladkamo z žličko medu ali javorovega sirupa. Modelčke napolnimo v plasteh. Najprej vlijemo po 2 čajni žlički jagodnega pireja, nato 2 čajni žlički jogurta, nanj pa 2 čajni žlički mangovo-breskovega pireja. Nadaljujemo do polnega, zadnja plast naj bo sadni pire. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur.

Meta-lubenica

  • 3 skodelice kock lubenice (brez pešk)
  • 1 žlica svežih metinih listov
  • 1,5 skodelice kokosove vode
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 žlica medu

V blenderju zmiksamo 2,5 skodelice lubenice, meto, kokosovo vodo, limetin sok in med. Preostale pol skodelice koščkov lubenice narežemo na majhne kocke. Kocke lubenice razporedimo po modelčkih za lučke. Prelijemo s pripravljeno maso, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur, še bolje pa kar čez noč.

Sliva-bazilika

  • 500 g sliv (brez koščic)
  • 2 skodelici vode
  • ¾ skodelice sladkorja (oz. po okusu)
  • ½ skodelice listov bazilike (grobo nasekljani)

Slive kuhamo z vodo in sladkorjem na srednjem ognju približno 10 minut, da se lepo zmehčajo. Odstranimo z ognja, primešamo baziliko in pustimo vsaj eno uro, da se okusi lepo prepojijo. Nato zmiksamo v gladek pire. Precedimo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, dokler se lučke popolnoma ne zamrznejo (vsaj 6 ur).

Rdeča grenivka – rožmarin

  • 1,5 skodelice sveže iztisnjenega soka rdeče grenivke  (cca. 2 veliki grenivki)
  • 0,5 skodelice sladkorja
  • ¼ skodelice vode
  • 2 žlički svežega rožmarina

Sladkor, vodo in rožmarin segrevamo na zmernem ognju in mešamo, da se sladkor v celoti raztopi. Ko zavre, kuhamo še približno 30 sekund, nato odstavimo in pustimo pol ure, da se okus rožmarina prepoji. Rožmarinov sirup precedimo in prilijemo soku rdeče grenivke. Dobro premešamo in vlijemo v modelčke za lučke. Vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik čez noč, da se lučke popolnoma strdijo.

Ananas-kokos-jogurt

  • 1 skodelica kokosovega mleka
  • 2 lončka ananasovega jogurta
  • 1 skodelica svežega ananasa (narezan na koščke)
  • ¾ žličke kokosovega ekstrakta
  • Sladkor (po okusu)

Vse sestavine zmiksamo v gladko maso. Vlijemo v modelčke za lučke, vstavimo palčke in postavimo v zamrzovalnik, da se lučke dodobra strdijo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

#kulinarika
QL recept: Svež jogurtov dip (tzatziki)
Odlična izbira za pomakanje hrustljave zelenjave, tortilja zvitkov, mesa z žara ipd.
#kulinarika
QL recept: Tandoori piščanec z melono in mandlji
Hiter in zdrav obrok, ki pa je tudi nadvse okusen. 
#kulinarika
QL recept: Jogurtov cheesecake z borovnicami
Zabavni desert za tople poletne večere.
#kulinarika
QL recept: Mediteranska solata v kozarcu
Ko nimate ideje, kaj bi s seboj vzeli za malico ali kosilo, je hitra solata v kozarcu odlična ideja za zdrav in svež obrok.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL in ustvarjalne vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Zadel te je QL val svežine!
Sodeluj v nagradni igri in osvoji QL nagrade.
povratna letalska karta[br] do Španije (za 2 osebi*)
1x
povratna letalska karta
do Španije (za 2 osebi*)
osvežitev garderobe v [br]vrednosti 20 € (e-Darilna kartica Qlandia)
5x
osvežitev garderobe v
vrednosti 20 € (e-Darilna kartica Qlandia)
majica[br]Qlandia
30x
majica
Qlandia
Izpolni spodnji obrazec in sodeluj v nagradni igri.
 
Na oddan e-mail naslov želim biti obveščen o novih nagradnih igrah Qlandia. 
Želiš več možnosti za QL nagrado?
Pošlji val svežine še svojim prijateljem.
(ta korak ni obvezen za sodelovanje v nagradni igri)
Vsak, ki bo tvoj val sprejel, bo sodeloval v nagradni igri,
obenem pa bo tudi tebi dal dodatno možnost za nagrado.
*Na vpisane e-mail naslove prijateljev bomo poslali vabilo v tvojem imenu. E-mail naslovi prijateljev se nikamor ne shranijo.
Maribor