Qlandia

Diši po praznikih: Božični kolač z limono in ingverjem

Posladkajte si praznične dni s slastnim božičnim kolačem, ki bo celoten dom ovil v omamne zimske dišave.
Prazniki so slajši, če jih delimo! Tokrat je za sladko praznično vzdušje poskrbela bralka našega QL Magazina Tina Podgornik, ki je z nami delila QL recept za božični kolač z limono in ingverjem. Odlična kombinacija zimskih arom ne samo očara vsakogar, ki ugrizne v ta slastni kolač, temveč tudi s prijetnim vonjem odišavi celoten dom. Mi smo nad zimsko sladico navdušeni! 

Imate tudi vi v vaši osebni zbirki QL recept, s katerim si  posladkate zimske dni? Pošljite ga na info@qlandia.si in v prazničnem duhu ga bomo delili z vsemi našimi bralci!
Tina, hvala za odličen predlog.

Sestavine

Za testo:
  • 2,5 dcl mleka
  • 1 neškropljena limona
  • 120 g masla
  • 400 g moke (tip 500)
  • 400 g sladkorja
  • kakor palec velik kos ingverja
  • 3 jajca
  • 6 g pecilnega praška (približno pol vrečke)
  • ščepec soli
Za premaz:
  • 2 zvrhani polni žlici sladkorja
  • 3 žlice vode
  • sok polovice limone
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. Pečico predhodno segrejemo na 180 °C. 
  2. Maslo stopimo, mleko segrejemo, da bo toplo, limono operemo, nastrgamo lupinico in jo drobno sesekljamo, ingver olupimo in tudi drobno sesekljamo.
  3. Pekač namastimo z maslom in posujemo z moko. 
  4. V skledo damo sladkor, sesekljano limonino lupinico in ingver, jajca in ščepec soli. Temeljito premešamo, prilijemo stopljeno maslo in toplo mleko ter spet temeljito premešamo. Počasi, med nenehnim mešanjem, dodajamo moko in na koncu še pecilni prašek. Dobro premešano testo vlijemo v pekač in damo v pečico. 
  5. Kolač pečemo približno 15 minut na 180 °C, nato temperaturo znižamo na 150 °C in pečemo še približno 30 minut oziroma, dokler lesen zobotrebec, zaboden v sredino, ne ostane suh.
  6. Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. 
  7. Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. 
  8. Medtem pripravimo limonin sladkorni premaz. V majhni kozici segrevamo 3 jušne žlice vode in 2 jušni žlici sladkorja. Ko zavre, kuhamo toliko časa, da nastane gostljat sirup (sladkor naj ne karamelizira). Odstavimo in vmešamo sok polovice limone. 
  9. Pečen kolač vzamemo iz pekača in ga še toplega s čopičem premažemo s premazom. 
  10. Ohlajen kolač lahko še posujemo s sladkorjem v prahu.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?