Qlandia
Velika noč na sodoben način

Velika noč na sodoben način

Velika noč je praznik, ko se cela družina zbere in uživa ob tradicionalni velikonočni pojedini. Čeprav ima vsak kraj in celo vsaka družina svoje običaje, se iz kulinaričnega vidika na mizi običajno pojavijo šunka, hren in pirhi, ob tem pa zadiši slastna potica. 

Želite letos presenetiti z nekoliko bolj sodobno različico velikonočne pojedine? Najljubše jedi smo nekoliko začinili in preoblekli v novo podobo – da boste na ta dan zablesteli kot pravi kuharski mojster.

 Za žejo 

Malinova limonada z meto in ingverjem

  • 4 sočne limone
  • 100 g malin
  • Za palec velik kos ingverja
  • 2 vejici poprove mete
  • med ali sladkor po okusu. 


Ožamemo limonin sok in ga nalijemo v večji vrč. Dodamo maline in poprovo meto. S kuhalnico rahlo potlačimo. Dodamo na tanke rezine narezan ingver in sladkamo po okusu. Vse skupaj premešamo in dolijemo 1,5 do 2 l vode. Limonado ohladimo oziroma jo po želji postrežemo z ledenimi kockami.
 Za lakoto 

Pečena glazirana šunka s klinčki

  • 4 kg prekajene in kuhane šunke
  • 3 žlice tekočega medu
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ½ žličke mlete pekoče paprike
  • Manjša pest klinčkov

Šunko po vrhu z nožem narahlo zarežemo v obliki mreže. V vogale nastalih kvadratov v šunko zapičimo po en klinček. Šunko damo v pekač in jo pokrijemo. Posebej zmešamo glazuro iz medu, kisa in paprike. Pečico segrejemo na 160 °C. Pekač s šunko postavimo v ogreto pečico in pečemo 90 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in šunko premažemo s pripravljeno medeno glazuro. Pekač znova postavimo v pečico še za 40 minut. Ko je šunka lepo pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo z alufolijo ter pustimo počivati 15 minut. Šunko narežemo na tanke rezine in postrežemo.
 Za posladkat 

Kokosova potica s čokolado

Sestavine za kvašeno testo:
  • 500 g bele moke
  • 50 g čokolade v prahu
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 50 g kvasa
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica sladkorja
Sestavine za nadev:
  • 400 g kokosove moke
  • 150 g sladkorja
  • 45 ml sladke smetane
  • 3 beljaki
  • 50 g masla

Sestavine za premaz in posip:
  • 1 jajce
  • 2-3 žlice mleka
Maslo stopimo in ohladimo. Segrejemo mleko. Moko presejemo v večjo skledo, naredimo na sredini jamico in vanjo zdrobimo sveži kvas. Okrog kvasa dodamo še ostale sestavine za testo. Pričnemo mešati z električnim mešalnikom ter postopoma dodajamo rahlo ogreto mleko. Testo mešamo toliko časa, dokler ni na otip elastično in se ne sprijema več za posodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure.

Vzhajano testo stresemo na pomokano podlago, ponovno zamesimo in ponovimo vzhajanje.

Pripravimo nadev. Na zmernem ognju segrevamo maslo, smetano in sladkor. Počakamo, da mešanica zavre, ob tem pa večkrat premešamo. Dodamo kokosovo moko, ponovno prevremo in odstavimo. Pustimo, da se mešanica ohladi. Beljake stepemo v trd sneg ter mu previdno primešamo ohlajeno kokosovo mešanico.

Testo razvaljamo na prst debelo in premažemo s kokosovim nadevom. S pomočjo prta ga previdno zvijemo v tesen zvitek, katerega položimo v namaščen pekač za potico. Premažemo z razžvrkljanim jajcem, kateremu smo dodali nekaj žlic mleka, in potico po celi dolžini prebodemo z vilicami. Pečemo pri 190 °C približno 60 minut. Nato pustimo, da se potica ohladi v pekaču in jo šele nato zvrnemo na krožnik.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?