Qlandia

Otresi se treme in zasij s svojim talentom!

Veš, da pesem obvladaš. Doma si jo že nešteto krat ponovil brez napakice. Nato pa pride trenutek, ko moraš stopiti na oder in kar naenkrat imaš občutek, da nič ne znaš. Pojavi se cmok v grlu, oblije te pot in raje bi pobegnil daleč stran, kot pa stopil v soj žarometov in zablestel. Ja, kot duhec se je za tabo prikradla trema!

To, da imamo tremo pred nastopom ni nič nenavadnega ali slabega. Prav nasprotno! Trema pokaže, da nam nastop veliko pomeni in nam ni vseeno zanj. Pojavi se, ker začnemo dvomiti v svoje sposobnosti in se sprašujemo, ali smo res naredili vse v svoji moči, da bi se kar najbolje pripravili. Še posebej močno je prisotna, ko želimo na nekoga narediti dober vtis. Začnemo si postavljati vprašanja, kot so Bom zadel tisto težko noto na koncu? Kako že gre besedilo pesmi? Kam naj postavim roke? Kako mi je sploh ime? namesto da bi preprosto uživali v temu, kar običajno z veseljem počnemo – pojemo.

Kaj se dogaja z našim telesom, ko imamo tremo?

Srce nam začne razbijati,  postanemo nemirni, kolena se nam tresejo, usta se izsušijo. začnemo se potiti, občutek imamo, da smo vse pozabili...

4 nasveti, kako tremo premagati

Tremo sprejmemo in izkoristimo sebi v prid

»Trema? Pa kaj, naj kar bo.« To je edini pravilni odziv, ko začutimo, da se trema pojavi. Pa kaj potem, če srce malo hitreje razbija in se na dlaneh pojavi nekaj kapljic potu. To ni prav nikakršen razlog za paniko. Tremo lepo sprejmimo in ji pustimo, da nam pomaga dati vse od sebe na nastopu. Saj veste, najtežje je začeti. Zato preden stopimo na oder večkrat ponovimo začetek pesmi. Ko bomo samozavestno odpeli prvi verz ali dva, bo tudi trema malce popustila in v svojem nastopu bomo začeli uživati.

Umirimo svoje dihanje

Veliko krat se zgodi, da trema tik pred nastopom zbudi paniko. V takem primeru ne pobegnimo iz prizorišča, temveč se zgolj umaknimo v umirjen predel dvorane in ukrotimo svoje dihanje. Najprej globoko vdihnemo. Počasi zajamemo zrak in štejemo do šest. Nato počasi izdihnemo. Vajo ponavljamo vse dokler ne začutimo, da trema počasi popušča.

Ustvarimo si svojo odrsko osebnost

Ne, ni treba, da se skrijemo za masko ali nastopimo pod psevdonimom. Dovolj je, če si zamislimo svoj samozavesten in karizmatičen lik ter se med nastopom prelevimo vanj. Ne boste verjeli, tudi sama kraljica pop lestvic Beyonce je imela težavo s tremo. Zato si je zamislila svoj alterego z imenom Sasha Fierce. S tem je na odru lažje pozabila na svojo sramežljivo naravo in si dovolila biti bolj svobodna in zapeljiva med nastopom.

Izkoristimo vsako priložnost za nastop

Večkrat, kot bomo nastopali, manjša bo trema pred vsakim nastopom. Izkušnje bodo namreč pripomogle k večji samozavesti in posamičen uspešen nastop bo zagotovilo, da smo v tem, kar radi počnemo, tudi zares dobri.

Zato čim prej stopimo izpod tuša ali varnega zavetja svoje sobice in nastopajmo. Najprej si izberimo majhno občinstvo: najboljša prijateljica, dedek, mama, brat. Ko bo nastop pred njimi popolnoma naraven in brez treme, svoje občinstvo postopoma povečajmo. Ste opazili karaoke večer ali odprti mikrofon? Idealna priložnost, da se otresete treme pred pomembnim nastopom!

Naj trema ne stoji na poti vašim sanjam!

Če radi pojete in se želite potegovati za veliko nagrado 1.500 EUR ter priložnost, da se s svojim glasom predstavite pomembnim predstavnikom iz glasbenega področja, nam pošljite posnetek svojega petja. Oddate ga lahko v prijavnici na spletni strani QL talent ali kar preko Facebook Messengerja na Facebook profilu Qlandie

Pohitite, saj prijave zbiramo samo še do 30. 6. 2017.Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?