Qlandia
Hrana, ki vas bo ohladila

Hrana, ki vas bo ohladila

Stara kitajska medicina verjame, da obstaja hrana, ki greje in hrana, ki hladi telo. Da se bomo lažje prenašali vročino in soparo poletnih dni, se raje odločimo za svežo, sočno in lahko hrano.

Sveže in sočno

V poletnih mesecih je na jedilniku še posebej dobrodošlo sadje in zelenjava, ki vsebuje velik delež vode. V sam vrh tega seznama sodijo lubenice, melone in kumare, sledijo pa marelice, grozdje, ananas, breskve, jabolka, kokos, bučke, šparglji, grah, brokoli in zeleno-listnata zelenjava. Logika je precej enostavna: če jemo veliko svežega sadja in zelenjave ali si iz njih pripravimo napitke, bomo v telo vnašali vodo, ki poskrbi za ustrezno hidracijo in posledično ohladi telo.

Poletje je čas za … juho!

Ste ob zgornjem naslovu zavili z očmi, ker vam sredi vročega poletja na kraj pameti ne pade, da bi srkali juho? Lahka zelenjavna juha je idealna za poletne dni, saj z njo nadomestimo s potenjem izgubljeno tekočino in sol. Če vas vroča juha še vedno ne prepriča, se zgledujete po Špancih in si pripravite hladno različico – gaspačo. 

Recite ne »ognjeni« hrani

V splošnem velja, da najbolj greje beljakovinska hrana, zlasti rdeče meso, ki ob pomoči maščobdobesedno priliva olje na telesni ogenj. Takoj za njim so po grelnem učinku ostala mastna in težka hrana, oreški, semena in jajca. Ko nam je izjemno vroče se izognimo tudi škrobni hrani, kot je kruh, ajda, riž, pecivo ali krompir, ki pri prebavi pritegne več vode in je zato ostane manj za hlajenje telesa, ter kavi, alkoholu, čokoladi, ostrim začimbam in pretirano slanim jedem.

Po navdih za lahki poletni obrok v Qlandio

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?