Qlandia

Palačinke za telebane

Nasveti in zvijače, s katerimi bodo ena za drugo iz ponve letele popolne palačinke.

Ravno prav rahle, izjemno sočne in premazane s 1001 slastnim nadevom. Seveda govorimo o palačinkah, nedvomnim zmagovalkam med domačimi sladicami. So se tudi vam zamerile, ker se vam med peko pogosto sprimejo, potržejo ali nikakor niso svilnato rahle? Preberite spodnje nasvete, s katerimi bo peka palačink mala malica.

Še nimate popolnega recepta? Brez skrbi, zaupamo vam našega. >>

Naš recept za preverjeno QL palačinke! ;)

- 2 jajci
- 100 g moke
- 300 ml mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- 1 ščep soli

QL nasveti za rahle, sočne palačinke.

1. Spremenite način, kako zmešate maso. Ali običajno vse sestavine hkrati zmešate? Poskusite ločiti suhe in mokre sestavine ter jih šele na koncu na hitro zmešajte skupaj.

2. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake vmešajte v mokre sestavine, beljake pa ločeno stepite v čvrst sneg. Najprej zmešajte suhe in mokre sestavine, na koncu pa v maso previdno vmešajte še beljake. Palačinke bodo tako veliko bolj rahle in puhaste.

3. Nadomestite vsaj polovico vode ali mleka z vodo z mehurčki. CO2 v vodi bo naredil palačinke še bolj puhaste. Podoben učinek boste dosegli tudi, če boste v maso dodali pecilni prašek.

4. Preverite gostoto mase. Ta mora biti tekoča, vendar ne vodena. Najlažje preverite tako, da z zajemalko zajamete nekaj mase in jo znova vlijete v posodo. Površina zajemalke mora ostati prekrita s tanko plastjo mase, v posodi z maso pa se mora ob ulitju pojaviti nekaj zračnih mehurčkov.

5. Uporabite ravno prav maščobe. Če palačinke pečete v navadni ponvi, morate to nekoliko namastiti, da se masa ne bo sprijela na posodo. Namesto da bi v ponev vlili olje (ali drugo maščobo), jo raje namažite s papirnato brisačo, prepojeno z maščobo. Tako se boste izognili mastnim in težkim palačinkam. 

11. Uporabite teflonsko ponev. Tako se lahko dodajanju maščobe popolnoma izognete, palačinke pa se vseeno ne bodo sprijele.

12. Počakajte, da je ponev res vroča. Idealna temperatura ponve za peko palačink je 185 °C. Ali je ponev dovolj vroča preverite tako, da nanjo vlijete kapljico vode – na vroči ponvi bo kapljica švignila čez površino!

13. Palačinko pravočasno obrnite. Počakajte, da je rob palačinke že suh in se na zgornji strani začnejo pojavljati mehurčki. 

14. Uprite se skušnjavi, da bi palačinko z lopatko pritiskali ob ponev. Palačinka se tako ne bo prav nič hitreje spekla, s pritiskanjem bo postala le bolj zbita in nič kaj puhasta.

15. Postrezite jih neposredno iz ponve. Ne zlagajte jih eno na drugo ali pokrivajte, saj se bodo tako zaradi pare razmočile in izgubile rahlost. Če želite palačinke postreči kasneje, jih s čim manj prekrivanja zložite na pladenj s peki papirjem in shranite v ogreti pečici.

Dober tek! :)

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?