Qlandia

Ko jekleni konjiček zamrzne

Vsi, ki imamo čez noč zunaj parkiran avto, poznamo to nadlogo. Ko se temperature spustijo pod ničlo in avto nekaj ur miruje, se hitro na njem pojavi plast ledu, ki nam para živce in za dobro jutro prikliče marsikatero kletvico, ko ga v naglici skušamo odpreti in očistiti. Da bodo jutra to zimo manj stresna (vsaj kar se avta tiče), smo za vas zbrali nekaj QL trikov, ki bodo vaše jeklene konjičke hitro osvobodili posledic pretekle ledene noči.

Prvo svarilo: avta ne polivajte z vrelo vodo!

Verjamemo, da vas v jutranjem mrazu najbolj mika napolniti plastenko z vročo vodo in z njo raztopiti led. Napaka! Hitra velika razlika v temperaturi, ki nastane zaradi polivanja vroče vode po ledenem avtu, lahko namreč povzroči pokanje steklenih površin. Torej, če ne želite avtomobila namesto v službo odpeljati na popravilo stekel, se taljenju ledenih stekel z vročo vodo raje izognite.

Pripravite si raztopino za odtajanje

Raje kot z vročo vodo, poskusite stekla odtaliti s posebno tekočino za odtajanje. V specializiranih trgovinah lahko tekočino kupite ter z njo preprosto poškropite ledena stekla, počakate in obrišete z brisalci. Raztopino za odtajanje si lahko pripravite tudi doma. Zmešajte 3 merice alkoholnega kisa z eno merico vode, nalijte v steklenico z razpršilom in poškropite po steklenih površinah. Led se bo sam začel odtajati, lahko pa postopek pospešite s strgalom za led. 

Zamrznjena ključavnica

Pri tistih modelih avtomobila brez daljinskega odklepanja, se muke ob ledenih jutrih začnejo že pri odklepanju avtomobila. Led v ključavnici namreč prepreči, da bi ključ vstavili, kaj šele avto odklenili. Poskusite ta trik: kovinski del ključa na hitro segrejte z vžigalnikom in ga nato poskusite vstaviti. Stik tople kovine z ledom bo začel odtajanje. Po potrebi segrevanje ključa večkrat ponovite. Pomagate si lahko tudi tako, da ključavnico poškropite z razkužilom za roke ali WD-40.

Na pomoč, ne morem odpreti vrat!

Tudi, ko vrata odklenete, se lahko zgodi, da zamrznjen rob prepreči odpiranje – vrata so tako rekoč zlepljena. Da v mrzlem jutru ne boste videti kot nepridiprav, ki skuša suniti tuj avtomobil, premažite gumijasto tesnilo z nečim mastnim. Popolnoma OK deluje že kuhinjsko olje, lahko pa uporabite tudi vazelin, silikonsko olje ali kar WD-40. Pazite le, da se na gumijasto tesnilo ne naslonite, saj mastna plast hitro pusti madež na vašem plašču in drugih oblačilih.

Vabljeni v Avtohišo Vrtač, kjer vam poleg novih in rabljenih vozil nudijo servis vašega vozila, popravila, svetovanje in nego tudi za najbolj ekstremne zimske razmere.


Avto pokrijte

Če zjutraj v naglici nimate časa, da bi se ukvarjali z odtajanjem avtomobila, je najboljša rešitev, da avtomobil pokrijete. V prodaji so različne aluminijaste folije in ponjave, ki pokrijejo bodisi cel avtomobil bodisi le nekatere dele. Uporabite lahko tudi stare odeje ali večje brisače, karton, PVC folije, … Zjutraj avtomobil preprosto odkrijete in že greste na pot.

Kaj pa vlaga na notranji strani stekel?

Vlažna meglica na notranji strani stekel pozimi nastane zaradi razlike v temperaturi in vlagi na obeh straneh stekla. Prižgite gretje v avtomobilu na najvišji stopnji in usmerite tok zraka v sprednje steklo, da odvečna vlaga izpari. Za še hitrejšo odmeglitev poskusite tole: poleg gretja sprednjega stekla prižgite še klimatsko napravo na funkciji razvlaževanje (v kolikor je na voljo) in izključite notranje kroženje zraka. S tem boste vlažni zrak usmerili ven in svež suh zrak v notranjost avtomobila.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?