Qlandia

Odeja, čaj in kurja žup'ca …

Premagajmo zimske zdravstvene nadloge z naravnimi antibiotiki.
Ste tudi vi stopili v novo leto s kihanjem, kašljanjem in sluzastim izcedkom iz nosu? V mrzlih zimskih dneh nam pogosto pade odpornost in hitro podležemo številnim zdravstvenim nadlogam. Če razmišljate stopiti v boj z zdravili, naj vas opomnimo, da prehlad traja sedem dni, če ga zdravimo in teden dni, če ga ne. Tako je, že stare mame so poznale najboljše zdravilo – ogromno počitka in uživanje hrane, ki je bogata z naravnimi antibiotiki. Preizkusite jo tudi sami!

QL zanimivost

Naravni antibiotiki so prisotni v česnu, čebuli, poru, drobnjaku, čiliju, hrenu, jabolkih, jogurtu, korenju, olivah, pesi, zeleni, zelju, žajblju, borovnicah, bezgu, orehih, brinju, meti, melisi, lovorju, baziliki, timijanu, čebeljem medu in pravi kokošji juhi.

Domača kokošja juha

Zagotovo ste že slišali, da ko bolehamo, telesu najbolj prija topla domača kokošja juha. In še kako res je to! Med kuhanjem prave domače kokoši se namreč sprošča aminokislina cistein, ki je po kemijski zgradbi podobna zdravilu proti bronhitisu in okužbam dihal. Cistein redči sluz v pljučih, da se ta lažje izloči, in preprečuje vnetje sluznice v dihalih. Za odlično zdravilno juho očiščeni kokoši dodajte čebulo, sladki krompir, repo, korenček, zeleno in peteršilj ter dolgo kuhajte, da se v juho sprostijo vse zdravilne snovi.

Žajbljev čaj

Žajbelj je znan po izjemnih razkuževalnih lastnostih. Iz listov skuhamo čaj in ga uporabimo za grgranje ob bolečem grlu (tudi pri gnojni angini), vnetju dihal in dlesni ter aftah. Čaj pustite, da se nekoliko ohladi in si privoščite oddih od bolečin.

Čebelji med

Že žlička tega zlatorumenega naravnega bogastva ima lahko izjemne učinke. Med pomirja, omogoča sprostitev in lajša spanec. Pomiri tudi pljuča, ukroti kašelj ter olajša izkašljevanje in dihanje pri vnetju dihal. Pomaga tudi pri celjenju ran, opeklin, izpuščajev in vnetij, saj s protimikrobnim delovanjem zavira nadaljnje okužbe. Skratka prava zakladnica dobrega. 

QL namig: Če ga ne želite zaužiti samega, lahko žličko ali dve medu raztopite v skodelici toplega čaja ali mleka. Pazite, da pijača ne bo prevroča, saj lahko uniči blagodejne snovi v medu.

Česen

Med vsemi naravnimi antibiotiki je česen zagotovo zmagovalec ljudstva. Vsi vemo, da deluje protivirusno, protiglivično in protibakterijsko, sodobne raziskave pa so tudi dokazale, da česnov sok lahko uniči oziroma zaustavi rast več kot 60 vrst glivic in več kot 20 vrst bakterij. Zmanjšuje tudi holesterol v krvi in pomaga preprečevati rakava obolenja. Za vse te pozitivne učinke velja malce potrpeti značilen, malo neprijeten vonj.

 QL opozorilo:  V kolikor se bolezenski znaki ne izboljšajo v nekaj dneh ali jih spremlja visoka telesna temperatura, vsekakor obiščite svojega osebnega zdravnika!

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?