Qlandia

QL Recept: Ne boste verjeli, iz česa vse lahko naredimo pire

Za vse, ki ste prepričani, da je okusen le tisti iz krompirja.
Gost, svilnat in bogatega okusa. Pire krompir je zagotovo priljubljena priloga jedem v skoraj vsaki slovenski kuhinji. Z mlekom ali brez, s smetano, muškatnim oreščkom ali svežimi zelišči. 

Različic je malo morje in se raztezajo vse od rustikalno domačega do izvrstno gurmanskega – ste že preizkusili tistega s tartufi ali blago aromo limone? 

Vendar krompir ni edina osnovna sestavina iz katere lahko naredimo okusen pire. Poglejte si nekaj zanimivih alternativ, ki so prav tako mamljive, vendar veliko bolj zdrave.

Sladki krompir

Čeprav bi po imenu sklepali, da gre za slajšo različico navadnega krompirja, to še zdaleč ni res. Gomolj je bogat s prehranskimi vlakninami, antioksidanti (vsebuje veliko beta-karotena), vitamini in minerali. Še posebej veliko vsebuje vitamina A, B6, C in D, je pa tudi odličen vir železa, magnezija in kalija. Sladkorji, po katerih je dobil tudi ime, se počasi sproščajo v krvni obtok in tako skrbijo za enakomeren dotok energije – brez nenadnih hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja.

Cvetača

S svojo hitro pripravo in snežno belo barvo je cvetača odlična izbira za pripravo pireja, ki lahko pospremi tako mesne kot ribje jedi. Okus cvetače je zelo blag, zato bodite zmerni pri dodajanju začimb, saj hitro prekrijejo okus te odlične zelenjave. Pire iz cvetače je super alternativa tudi za vse, ki pazite na prehrano (oh, te novoletne zaobljube ;) ). Vsebuje namreč zelo malo hidratov in kalorij ter je izjemno bogata z vitaminom C. 

Brokoli

Zelo lahek in zdrav pire lahko naredimo tudi iz brokolija. Kratek čas kuhanja poskrbi, da je pire hitro pripravljen in je zato zelo priročna rešitev, ko smo v stiski s časom. Brokoli vsebuje zelo malo kalorij in ogljikovih hidratov ter obenem veliko vitamina C in A. Vendar pozor! Vsebuje tudi veliko vode, zato kljub temeljitemu odcejanju ne bomo dosegli gostega pireja.

Korenček

Živahno oranžen in prijetno sladkega okusa, korenčkov pire je odlična popestritev krožnika v prav vsakem letnem času. Še posebej dobro se poda k belim ribam, pečeni teletini, govedini ali svinjini. Bogat z vitamini in antioksidanti skupine karotenoidov, ki krepijo imunski sistem in izboljšujejo vid, je tudi prava zakladnica zdravja. 

Kako pripravimo pire?

Enostavno! Zelenjavo kuhamo do mehkega, vendar pazimo, da se ne razkuha. Temeljito odcedimo in  dodamo kos masla ali nekaj žlic kakovostnega olja (priporočamo olivno ali kokosovo olje). S paličnim mešalnikom miksamo vse dokler ne nastane popolnoma gladka in gosta masa. Za svilnato gladek pire ga lahko na koncu še pretlačimo skozi fino sito.

Eksplozija okusov

Pireju lahko dodamo tudi najrazličnejše okuse. Poskusite vmešati drobno nasekljana sveža zelišča (pehtran, timijan, drobnjak, šalotka, peteršilj, rožmarin, česen ipd.), začimbe (sladka paprika,žafran, muškatni orešček, curry) ali celo popečeno slanino, nariban parmezan ali oreščke. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?