Qlandia
Nasveti, s katerimi bo potica vedno uspela

Nasveti, s katerimi bo potica vedno uspela

Se boste med prihajajočimi velikonočnimi prazniki lotili peke domače potice? Ne spreglejte našil QL nasvetov!

 1. Segrejte kuhinjo in sestavine ogrejte na sobno temperaturo. Kvasovke se najbolje aktivirajo in sproščajo ogljikov dioksid, ki rahlja testo, pri temperaturi med 25 in 35 °C. Pazite na prepih!
 2. Testo gnetite oziroma stepajte le tako dolgo, da postane elastično in lepo odstopa od robov posode. Če ga boste gnetli predolgo, bo postalo prerahlo in se bo potica pod težo nadeva sesedla.
 3. Pri mešanju z električnim mešalnikom vedno izberite metlice s spiralo. Sprva mešajte počasi, nato pa hitrost postopoma povečujte. Vzhajano testo pregnetite zelo na hitro – spirali naj gresta le nekajkrat skozi, da vneseta kisik in iztisneta ogljikov dioksid.
 4. Testo med vzhajanjem pokrijte. Uporabite lahko plastično folijo, s toplo vodo navlaženo krpo ali pokrov, ki  se tesno prilega posodi. V slednjem je vzhajanje najboljše, ker v testu zadržuje vlago in toploto.
 5. Pri vzhajanju ne rabite ure. Počakajte, da se volumen testa podvoji, pregnetite in ponovno vzhajajte dokler hlebček testa ni enkrat večje.
 6. Med vzhajanjem testa/potice pazite, da je okoli posode enakomerna temperatura. Bližina peči, radiatorja in podobnih virov toplote neenakomerno segreje testo, zato bodo v potici nastale luknje.
 7. Pazite, da se testo ne prehladi. Če bo testo vzhajalo v prehladnem okolju, se bo na njem naredila skorjica, ki bo ovirala vzhajanje.
 8. Rozine vedno predhodno namočite v mlačni vodi ali rumu. Pripravite jih kar dan prej in pustite, da se bogato namakajo.
 9. Zvitek potice, ki jo boste pekli v okroglem modelu, naj bo dolg dvakrat toliko, kot je premer modela.
 10. Potico zvijajte previdno. Notranjost naj bo zvita bolj tesno, proti zunanjemu delu pa bolj na rahlo.
 11. Pred peko potico večkrat prebodite z zobotrebcem ali lesenim nabodalcem. Lahko jo prebodete kar do dna.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?