Qlandia
QL RECEPT: slana karamela

QL RECEPT: slana karamela

Odličen preliv za sladoled, čokoladne sladice ali celo pokovko!
Vsi poznamo karamelo, sladko, nekoliko lepljivo zmes, ki se odlično spoji s čokoladnimi in kremastimi okusi ter jih povzdigne v božanski preplet sladke razvade. Njena slana različica je prav tako božanska, dodatek soli pa jo naredi še bolj večplastno, bogatega okusa in pravzaprav gurmansko.

In najboljši del? Njena priprava je povsem preprosta! Poskusite spodnji recept.

Sestavine:
  • 120 ml vode
  • 300 g sladkorja
  • 180 ml sladke smetane
  • 70 g masla
  • ½ žličke solnega cveta
V manjši kozici do vretja segrejemo smetano, vendar pazimo, da ne prevre. V večji kozici z debelim dnom zmešamo sladkor in vodo. Pri srednji temperaturi pustimo, da se sladkor popolnoma raztopi, nato pa temperaturo nekoliko povišamo in kuhamo toliko časa, da raztopina postane bogate jantarjeve barve. Pri tem moramo biti previdni, da se ne zažge.

Kozico odstavimo in počakamo, da se mehurčki od vretja umirijo. Počasi in previdno prilijemo vročo smetano in pri nizki temperaturi ponovno kuhamo toliko časa, da se karamela zgosti. Odstavimo ter ob neprestanem mešanju takoj dodamo maslo in sol.

Pustimo, da se nekoliko ohladi ter poljubno uporabimo kot preliv za sladico, sladoled ali kot sestavino za različne torte in pite.

QL namig

Se vam je sladkorni sirup zažgal? Brez skrbi, kozica še ni uničena! Napolnite kozico z vodo in ponovno segrevajte. Topla voda bo raztopila sladkor, ki bo postopoma odstopil od robov posode.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?