Qlandia
Boj z odvečno vlago

Boj z odvečno vlago

Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Zarošena okna, neprijeten vonj po zatohlem in morda celo prve temne lise, ki nakazujejo, da se je plesen že naselila v kotičke stanovanja. Čestitamo! Tudi vas je doletela nadloga odvečne vlage. Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Optimalna vlažnost prostora se giblje med 40 in 60 %, če pa je višja od 80 % se že lahko pojavijo nadloge, povezane z odvečno vlago. Najbolj nadležna med njimi je zagotovo plesen, saj lahko povzroči razvoj alergij in revmatizmov. Za boljšo kakovost življenja moramo zato omejiti vire vlage v stanovanju ter poskrbeti za ustrezen odvod le-te.

PERILO OBEŠAJTE ZUNAJ

Sušenje perila v prostoru lahko prinese tudi do 7 litrov dodatne vlage. Če perila ne morete sušiti zunaj, uporabite sušilni stroj ali prostor opremite s kakovostnim razvlažilcem, ki bo odvečno vlago hitro odstranil. Radiator bo perilo sicer res hitreje posušil, odvečne vlage pa se z njim ne boste rešili.

PRI KUHANJU UPORABITE POKROVKO

Tako boste vsaj deloma preprečili uhajanje vlage v zrak, hrana pa bo hitreje kuhana, kar pomeni, da boste vir dodatne vlage hitreje izključili. Uporabite tudi kuhinjsko napo, ki učinkovito srka in odvaja paro, ter zaprite vrata, da se vlaga ne razleze po prostorih.

PROSTORE REDNO ZRAČITE

Vlago boste iz prostora najlažje odgnali s kratkimi prepihi, ki jih ponovite večkrat dnevno. Še posebej dobro prezračite kuhinjo po kuhanju ter kopalnico po prhanju. P.S. – če je zunaj veliko vlage, zračenje in prepihi ne bodo učinkoviti.

ODSTRANITE DRVA IN RASTLINE

To še ne pomeni, da morate živeti v sterilnih prostorih brez zelenja, vendar so rastline velik proizvajalec vlage v prostoru, zato jih v najbolj vlažnih obdobjih poskušajte postaviti vsaj za nekaj časa na balkon ali dvorišče. Les tudi pripomore k zadrževanju vlage, zato drva raje shranjujte zunaj pod streho.

KRAJŠE PRHANJE Z BOLJ HLADNO VODO

Dolgo zadrževanje pod vročo prho je odlična priložnost za ustvarjanje dodatne vlage. Poskusite čas prhanja skrajšati ali uporabiti nekoliko hladnejšo vodo. Če to ne gre, med prhanjem prižgite kopalniški ventilator in prostor dobro prezračite. Okno pustite odprto tudi nekaj časa po prhanju, vse dokler ogledalo ni več zarošeno.

OMISLITE SI RAZVLAŽILEC ZRAKA

Najlažji način, kako se znebiti odvečne vlage v prostorih, je zagotovo uporaba priročnega razvlažilca. Za manjše prostore bo zadostoval že kompakten prenosni odstranjevalec vlage na osnovi solnih tablet ali drugih spojin, ki nase vežejo vodo, za večje prostore pa boste potrebovali električni razvlažilec, ki bolj učinkovito posrka odvečno vlago iz zraka.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?