Qlandia
QL recepti: A la eksotika!

QL recepti: A la eksotika!

Vroči ritmi Madagaskarja v Qlandii so nas navdušili nad nekoliko drugačno, zanimivo in predvsem sočno hrano daljnih dežel. 
Naj vas nenavadne kombinacije ali manj pogoste sestavine ne odvrnejo od kulinaričnega doživetja – presenečeni boste nad okusom in barvitostjo novo odkritih jedi!
Havajska nabodalca s kozicami in ananasom
Sestavine:

  • 500 g velikih kozic (olupljenih)
  • 1 ananas (narezan na kocke)
  • ½ skodelice BBQ omake
  • 2 žlici medu
  • sol, poper, paprika v prahu

Kozice odcedimo, popivnamo s papirjem in damo v večjo posodo. Solimo, popramo in začinimo s papriko v prahu. BBQ omako in med ločeno zmešamo v skodelici.

Pripravimo nabodalca. Na palčko izmenično natikamo kozice in ananasove kocke (kocke naj bodo malenkost manjše od kozic).

Žar segrejemo na visoko temperaturo. Nabodalca zložimo na vročo površino in temperaturo nekoliko znižamo. Premažemo z BBQ mešanico in pustimo pribl. 3 minute, da se popečejo na eni strani. Obrnemo in ponovno premažemo. Ko se nabodalca zapečejo tudi na tej strani, odstranimo z žara in še vroča postrežemo. 
Ramen - tradicionalna japonska juha
Sestavine:

  • 4 skodelice čiste zelenjavne juhe
  • 1 žlička miso paste
  • 150 g ramen rezancev
  • 200 g tofuja
  • 1 žlička sezamovih semen
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici sesekljane šalotke
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • 2 žlički svežega ingverja (olupljen in zmlet)
  • 4 srednje sveže šitake gobe (narezane)
  • 1 žlička čili paste
  • ½ skodelice tanko narezanega korenja
  • ½ skodelice mlade špinače
  • 2 jajci (srednje trdo kuhani in olupljeni)

Rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Ker želimo, da ostanejo »al dente«, jih takoj postavimo pod mrzlo vodo. Tofu narežemo na majhne kocke in na hitro prepražimo na sezamovem olju, da lepo porjavi. Posujemo s sezamovimi semeni in odstavimo.

V večjem loncu na sezamovem olju nekaj minut pražimo šalotko, česen, ingver, šitake gobe in čili pasto. Nato prilijemo juho in vse skupaj zavremo. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 4 minute. Odstavimo, primešamo miso pasto in pustimo vsaj 10 minut, da se okusi prepojijo.

Rezance razporedimo po jušnih skledah. Nanje lično razporedimo korenje, špinačo ter pripravljen tofu. Jajca prerežemo in previdno postavimo na vrh sklede. Juho še enkrat segrejemo do vrelišča, nato pa počasi nalijemo čez pripravljene sestavine v skledi. Postrežemo vroče.

QL namig

Uporabite domišljijo. Juho lahko popestrite še z drugo zelenjavo, za bolj poln obrok pa lahko dodate tudi na sezamovem olju popečeno piščančje meso, svinjino, lososa ali rakce. 
Tropski puding iz tapioke
Sestavine za pudning:

  • 4 velike žlice tapiokinih kroglic
  • 300 ml vode
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilje
  • 2 žlici sladkorja (ali drugo sladilo po okusu)
Za sadni preliv:

  • 1 pitaja
  • ½ skodelice manga (zamrznjen)
  • ½ skodelice malin (zamrznjene)
  • ½ skodelice borovnic (zamrznjene)
  • ½ banane (zamrznjene)
  • 1 list želatine
  • 1 dl kokosove vode

Najprej pripravimo puding. V večjo posodo nalijemo vodo in vanjo stresemo kroglice tapioke. Pustimo pol ure, da se namočijo, nato pa na zmernem ognju kuhamo, dokler kroglice ne popijejo vse vode. Dodamo kokosovo mleko in vaniljev ekstrakt ter ob neprestanem mešanju kuhamo še 20 minut. Bodimo pozorni, da se puding ne sprime. Puding sladkamo in nalijemo v kozarce do polovice. Postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.

Pred postrežbo pripravimo še preliv. Sadje damo v mešalnik, dolijemo kokosovo vodo in zmiksamo v gladko zmes. Želatino stopimo in primešamo v sadno mešanico. Kozarce s pudingom vzamemo iz hladilnika, dopolnimo s sadnim prelivom in zopet postavimo za nekaj minut na hladno, da se preliv nekoliko strdi.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?