Qlandia

QL recept: Mmmm… slastni recepti s kostanjem

Šelestenje jesenskega listja pod nogami, prijetno jesensko sonce in seveda navdušenje, ko zagledamo lesketajoče se kraljevo rjave plodove, ki se skrivajo v mogočnem bodičastem ovoju. Ja, sezona kostanja je tu! Ste ga letos že kaj nabrali?

Seveda ob kostanju najprej pomislimo na hladne jesenske večere, ko si s slastno pečenim gozdnim plodom pogrejemo roke in se nato posladkamo. Mamin recept pravi takole: vsakemu kostanju prereži lupino in ga postavi na preluknjano posodo nad živim ognjem. Peci tako dolgo, da se plodovi lepo in enostavno lupijo. Nobene višje znanosti s postopki visoke kuhinje, pa vendar prav vsakič uspe. (Hvala mami! :))

Kostanj pa je tudi zelo hvaležna sestavina za vse, ki se želite nekoliko poigrati v kuhinji. S svojim sladkim zemeljskim okusom se odlično spoji s številnimi drugimi sestavinami, vse od sadja in zelenjave, do čokolade in celo mesa. Poiščite navdih v spodnjih dveh receptih, ali eksperimentirajte po svoje. Pazite le, da kostanj vedno predhodno skuhate ali spečete.


Sestavine za spodnje recepte poiščite v trgovini Spar/Interspar

Bučno-kostanjeva juha

 Postopek: 

Čebulo, česen in očiščeno bučo narežemo na večje kose in razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapamo z olivnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter pokrito z aluminijasto folijo pečemo 45 minut pri 180 °C.

Pečeno zelenjavo prestavimo v veliko kozico, dodamo kostanj, ingver, cimet, klinčke, timijan in jušno kocko. Prelijemo z vrelo vodo in kuhamo 20 do 30 minut na srednjem ognju, večkrat premešamo.

Medtem slanino zlato in hrustljavo zapečemo v zelo vroči ponvi. Pečeno prestavimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi serveti, da odstranimo odvečno maščobo.

Ko je juha kuhana, zmiksamo s paličnim mešalnikom in med miksanjem postopoma dodajamo smetano. Po okusu dodamo še soli in popra. Miksamo dokler juha ni svilnato gladka.

Serviramo v skledicah ali globokih krožnikih s hrustljavimi kockami slanine, popečenimi kruhki, svežim timijanom in kančkom smetane.


 Sestavine: 

  • 500 g buče
  • 2 majhni čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
  • 260 g kostanja (kuhan in olupljen)
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • ¼ klinčkov v prahu
  • 10 vejic timijana (samo listki)
  • 125 g slanine (narezana na kocke)
  • 1 jušna kocka (kokošja)
  • 1 liter vrele vode
  • 250 g smetane

Sočna čoko-kostanjeva torta

 Postopek: 

Smetano segrejemo skoraj do vretja in v njej raztopimo 250 g temne čokolade. Dodamo rum, sladkor in vaniljo ter maso zmiksamo skupaj s kuhanimi kostanji, tako da dobimo maso, ki je podobna nekoliko bolj redkemu pireju.

Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj razporedimo kostanjevo maso. Postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se masa strdi.

Naredimo še preliv. V vodni kopeli stopimo 100 g temne čokolade in žlico masla. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Ko je preliv mlačen, z njim prelijemo torto in jo ponovno postavimo v hladilnik, da se tudi preliv strdi.

Serviramo s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno sladko smetano.


 Sestavine: 
  • 1 kg kuhanega kostanja (olupljen)
  • 250 g temne čokolade
  • 3 žlice ruma
  • 4 žlice sladkorja
  • nekaj kapljic esence vanilje
  • 200 ml sladke smetane
Za preliv:

  • 100 g temne čokolade
  • žlica masla

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?