Qlandia
V svojo knjižno zbirko dodajte pobarvanko!

Ne samo, da je svet v barvah lepši. Barvanje prinaša tudi številne koristne učinke, s katerimi se lažje spopademo z napornim vsakdanom.

Za vami je naporen teden, zunaj pa pritiska tak mraz, da si pod nobenim pogojem ne želite zapustiti toplega udobja vašega doma? 

Odločite se za barvanje! Ne, s tem ne mislimo težkih pleskarskih del ali obujanja barve svoje pričeske, temveč pravo ustvarjalno sproščanje, ki ga v turobni zimski dan prinesejo pobarvanke za odrasle.

Pobarvanke? Pa saj to je za otroke!

Ne, ni res. Že nekaj časa se na spletu pojavljajo vedno nove raziskave o tem, da ima barvanje pobarvank izjemno pozitiven učinek na psihično stanje ne samo na otrok, temveč tudi odraslih. Čeprav gre za izjemno preprosto aktivnost, za katero ne potrebujemo posebnih veščin, le dobro ošiljene barvice ali flomastre, je vredno poizkusiti, saj lahko že v nekaj uricah pridemo do številnih blagodejnih učinkov.
Raziskave možganskih aktivnosti med barvanjem so pokazale, da se z barvanjem rešimo negativnih misli in tesnobe. Med barvanjem se namreč osredotočamo na nekaj prijetnega in lepega, kar se tudi po tem, ko z barvanjem prenehamo, odraža v bolj pozitivno naravnanih mislih.
Sprostitev
Spodbuja ustvarjalnost
Barvanje spodbuja aktivnost v desni, ustvarjalni hemisferi možganov. S tem krepimo sposobnost ustvarjalnega razmišljanja izven ustaljenih okvirjev. Odrasli, ki barvajo, so tako s časoma tudi bolj ustvarjalni pri opravljanju drugih vsakdanjih zadolžitev ter reševanju miselnih problemov.
Pri barvanju moramo svojo pozornost usmeriti k upoštevanju vzorcev in natančnemu izpolnjevanju prostorov znotraj postavljenih črt pobarvanke. To krepi povezavo med možgani in očmi ter tudi druge motorične sposobnosti.
Krepi motorične sposobnosti. 

Tudi same barve bistveno vpliva na naše počutje in psihološke procese. Vas zanima, kako?

 RDEČA  deluje stimulativno, spodbuja cirkulacijo, daje energijo in strast do življenja.
 ORANŽNA  izraža navdušenje, svobodo, optimizem, ekstrovertiranost ter spodbuja intuicijo in kreativnost.
 RUMENA  daje jasnost in navdih, zmanjšuje tesnobo ali strah, spodbuja osebno mentalno moč.

 ZELENA  spodbuja harmonijo telesa in duha, ustvarja ravnovesje (pomirja ali spodbuja, odvisno od trenutnega stanja osebe), izraža brezpogojno ljubezen in sočutje.
 MODRA  ohladi čustva in pomirja, pomaga pri jasnem komuniciranju.
 INDIGO  pomaga doseči stabilnost in spodbuja povezovanje s svojim notranjim jaz-om.
 VIJOLIČNA  duhovnost in božanskost.

Aktivna meditacija
Koncentracija, ki jo potrebujemo pri barvanju, sproža aktivno obliko meditacije. Tako je. Med barvanjem se v možganih dogajajo podobni procesi kot med meditacijo. Zaradi pozitivnih misli in razbremenitve, ki jo sproža, barvanje tudi zmanjšuje stres in tesnobnost. Po barvanju smo zato bolj pozitivni, pomirjeni in odprti za nove podvige, ki nam jih prinese vsakdan.
Zaradi hitrega tempa življenja in številnih obveznosti je v sodobnem času naša koncentracija pogosto motena. Ko se za nekaj časa usedemo, izklopimo zunanji svet in se osredotočimo na stran pobarvanke, ki jo želimo dokončati, se naše misli usmerijo izključno v to nalogo. To krepi sposobnost koncentracije, ki jo nato lahko uporabimo tudi na vseh preostalih področjih našega življenja.
Poveča koncentracijo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica