Qlandia
QL Recept: Nadevana puranja pečenka
QL Recept: Nadevana puranja pečenka
Slastna puranja pečenka za posebne priložnosti. 

Sestavine:

  • 1 kg puranjih prsi (s kožo; lahko tudi brez, vendar bo v tem primeru pečenka brez hrustljave skorjice)
  • ½ kg kruha (star 2-3 dni)
  • 1 srednje velik korenček (nariban)
  • 1 čebula (narezana na manjše kocke)
  • 10 dag prekajene mesnate slanine (narezana na kocke)
  • 5 dag parmezana (grobo nariban)
  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • 2 stroka česna (sesekljan)
  • 1 vejica svežega rožmarina (sesekljan)
  • 2 dl belega vina
  • Sol, poper, sladka paprika
  • olivno olje

Priprava:

Pripravimo nadev. Kruh narežemo na manjše kocke, položimo v posodo in prelijemo z mlekom, v katerem smo razžvrkljali 2 jajci. Premešamo in pustimo, da se kruh namoči.

Na nekaj žlicah olivnega olja 4 minute pražimo slanino, korenček in čebulo. Solimo in popramo ter dodamo česen in rožmarin. Mešanico stresemo v posodo h kruhu, dodamo parmezan in premešamo.

Meso začinimo s soljo, poprom in sladko papriko ter premažemo z oljem. Če je kos mesa zelo debel, ga na spodnji strani malo prerežemo, da bomo lahko vanj spravili še več nadeva. Pečenko nadevamo s pripravljenim nadevom in s kuhinjsko nitko prevežemo tako, da dobi obliko in v sebi zadrži ves nadev.

Pečenko postavimo v ožji pekač in še enkrat premažemo z olivnim oljem. Pečemo na 190 – 200 °C približno eno uro. Pri tem večkrat prelijemo z nekaj žlicami vode in vina. Zadnjih nekaj minut lahko vključimo žar, da se skorjica hrustljavo zapeče. Preden pečenko razrežemo, jo pustimo malce počivati, da se sokovi lepo porazdelijo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica