Qlandia
QL Recept: Ne boste verjeli, iz česa vse lahko naredimo pire
Za vse, ki ste prepričani, da je okusen le tisti iz krompirja.
Gost, svilnat in bogatega okusa. Pire krompir je zagotovo priljubljena priloga jedem v skoraj vsaki slovenski kuhinji. Z mlekom ali brez, s smetano, muškatnim oreščkom ali svežimi zelišči. 

Različic je malo morje in se raztezajo vse od rustikalno domačega do izvrstno gurmanskega – ste že preizkusili tistega s tartufi ali blago aromo limone? 

Vendar krompir ni edina osnovna sestavina iz katere lahko naredimo okusen pire. Poglejte si nekaj zanimivih alternativ, ki so prav tako mamljive, vendar veliko bolj zdrave.

Sladki krompir

Čeprav bi po imenu sklepali, da gre za slajšo različico navadnega krompirja, to še zdaleč ni res. Gomolj je bogat s prehranskimi vlakninami, antioksidanti (vsebuje veliko beta-karotena), vitamini in minerali. Še posebej veliko vsebuje vitamina A, B6, C in D, je pa tudi odličen vir železa, magnezija in kalija. Sladkorji, po katerih je dobil tudi ime, se počasi sproščajo v krvni obtok in tako skrbijo za enakomeren dotok energije – brez nenadnih hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja.

Cvetača

S svojo hitro pripravo in snežno belo barvo je cvetača odlična izbira za pripravo pireja, ki lahko pospremi tako mesne kot ribje jedi. Okus cvetače je zelo blag, zato bodite zmerni pri dodajanju začimb, saj hitro prekrijejo okus te odlične zelenjave. Pire iz cvetače je super alternativa tudi za vse, ki pazite na prehrano (oh, te novoletne zaobljube ;) ). Vsebuje namreč zelo malo hidratov in kalorij ter je izjemno bogata z vitaminom C. 

Brokoli

Zelo lahek in zdrav pire lahko naredimo tudi iz brokolija. Kratek čas kuhanja poskrbi, da je pire hitro pripravljen in je zato zelo priročna rešitev, ko smo v stiski s časom. Brokoli vsebuje zelo malo kalorij in ogljikovih hidratov ter obenem veliko vitamina C in A. Vendar pozor! Vsebuje tudi veliko vode, zato kljub temeljitemu odcejanju ne bomo dosegli gostega pireja.

Korenček

Živahno oranžen in prijetno sladkega okusa, korenčkov pire je odlična popestritev krožnika v prav vsakem letnem času. Še posebej dobro se poda k belim ribam, pečeni teletini, govedini ali svinjini. Bogat z vitamini in antioksidanti skupine karotenoidov, ki krepijo imunski sistem in izboljšujejo vid, je tudi prava zakladnica zdravja. 

Kako pripravimo pire?

Enostavno! Zelenjavo kuhamo do mehkega, vendar pazimo, da se ne razkuha. Temeljito odcedimo in  dodamo kos masla ali nekaj žlic kakovostnega olja (priporočamo olivno ali kokosovo olje). S paličnim mešalnikom miksamo vse dokler ne nastane popolnoma gladka in gosta masa. Za svilnato gladek pire ga lahko na koncu še pretlačimo skozi fino sito.

Eksplozija okusov

Pireju lahko dodamo tudi najrazličnejše okuse. Poskusite vmešati drobno nasekljana sveža zelišča (pehtran, timijan, drobnjak, šalotka, peteršilj, rožmarin, česen ipd.), začimbe (sladka paprika,žafran, muškatni orešček, curry) ali celo popečeno slanino, nariban parmezan ali oreščke. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica