Qlandia
Očistite pralni stroj v 3 enostavnih korakih

Se vam zdi, da perilo, ki ga vzamete iz pralnega stroja, ni več tako čisto in dišeče, kot je bilo včasih? Ne krivite slabega pralnega praška, saj se razlog najpogosteje skriva drugje – v umazanih težje dostopnih skritih kotičkih naprave. Preverite, kako ga enostavno tudi sami očistite.

Čeprav bi pomislili, da naprave, iz katere potegnemo goro dišečega perila, ni treba čistiti, je resnica nekoliko drugačna. Umazanija, ostanki detergentov, vodni kamen in bakterije se na dolgi rok nabirajo v notranjosti pralnega stroja in postopoma ovirajo njegovo delovanje. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste po končanem pranju odprli pralni stroj, pa iz njega ni zadišalo po čistem, temveč vas je presenetil vonj po zatohlem? Čas je, da pralni stroj temeljito očistite! Ne samo, da bo vaše perilo spet lepo dišalo, z rednim čiščenjem mu boste podaljšali tudi življenjsko dobo in se izognili klicanju serviserja.
 QL nasvet: Pralni stroj, ki je pogosto v uporabi, je treba očistiti enkrat mesečno, v nasprotnem primeru pa zadostuje že, če ga očistite nekajkrat letno.

Z mokro krpo obrišite gumo

Pod tesnilno gumo pralnega stroja se pogosto zataknejo prah, lasje in drugi drobci, ki so bili skriti v perilu. Z mehko krpo in mlačno vodo pobrišite vso umazanijo, ki se je nabrala v režah gume. Tako boste že odstranili vse mehanske delce in stroj pripravili na nadaljnjo čiščenje.

Očistite posodo za detergent

V predalčku za detergent in mehčalec se s časoma začenjajo nabirati zasušeni ostanki detergenta, ki se med pranjem niso stekli v pralni stroj. Ker je okolje v predalu vlažno, je to idealno za razvoj glivic in bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. V kolikor je mogoče, predal izvlecite in operite pod tekočo vodo. Če je umazanije več, predal za 10 minut namočite v alkoholni kis in nato zdrgnite s staro zobno ščetko.

Boben operite s kisom in sodo bikarbono

Sedaj, ko so vidni deli čisti, se lotite še notranjosti stroja. Tudi tukaj je namreč izjemno ugodno okolje za razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo neprijetne vonjave. Še posebej, če pogosto perete pri nizkih temperaturah (30 do 40 °C), se bakterije tudi med pranjem ne uničijo. Za čiščenje notranjosti bobna izberite najvišjo temperaturo pranja (bombaž, 95 °C) ali samočistilni program, če ga pralni stroj omogoča. V boben zlijte pol litra alkoholnega kisa in nekaj pesti sode bikarbone, nekaj kisa pa dolijte tudi v predal za doziranje detergenta. Izberite še dodatno splakovanje in stroj poženite s praznim bobnom. Po končanem pranju odprite vratca stroja in predal za detergent in pustite, da se notranjost posuši. Če pralnega stroja že res dolgo niste očistili, postopek ponovite.

Vse za 3 QL korake najdete v Qlandii

S temi tremi koraki boste enostavno odstranili ostanke, ki so se nabrali v notranjosti vašega pralnega stroja, visoka temperatura pranja pa bo uničila tudi bakterije, ki so se naselile v vlažnem okolju. Tako vzdrževan stroj bo veliko bolje opravljal svojo funkcijo, že ob naslednjem pranju pa bo perilo opazno bolj dišeče.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#dom #dogajanje
Zdravo spanje

Kakovosten spanec, ob katerem se zbudite spočiti, nasmejani in polni zagona za nov dan pogosto ni odvisen zgolj od vašega osebnega počutja. Upoštevajte spodnje in se pripravite na najboljše spanje vašega življenja!

#dom
Na zraku
S prezračevanjem dosezite boljšo kakovost življenja. Izognite se pogostim nadlogam slabega zračenja z našimi nasveti, na dogodku v Qlandii Krško pa spoznajte optimalne rešitve za zdrav in zračen dom.
#dom
Rastline, ki odganjajo komarje
Veranda, dobra družba in lahkotna sapica, ki krasi prelep poletni večer. Sliši se idilično, kajne? Vendar to idilo kaj kmalu razbije nadležno brenčanje žuželk, ki so tudi same prišle na gostijo. 
#dom
Mini maksi zabava doma

Priredite domačo zabavo, ki si jo bodo vaši mali škrati in tudi drugi še dolgo zapomnili. Potrebujete le nekaj osnovnih pripomočkov za ustvarjanje – za izvirne ideje pa poskrbimo mi!

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANova Gorica